Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?

– Ifølge undersøkelser vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 % oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten (1), sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Hun har tro på at kunnskap kan få flere til å kaste mindre, og når det gjelder frukt og grønt har hun en enkel huskeregel som man kommer langt med.
– Myk frukt, grønnsaker og bær med mugg på skal kastes. Hard frukt og grønt med litt mugg eller råte? Fjern det som er dårlig med god margin og spis resten. Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.
10 råd om frukt og grønt:
- Mugg på skallet rundt løken? Ta bort skallet og spis resten. Litt mugg på løk uten skall? Skjær bort med god margin og spis resten. Veldig mye mugg på løk?Kast. Bare brukt en halv løk? Pakk inn delen du skal ta vare på med plastfolie og bruk innen få dager så lenge den ser og lukter friskt.
- Skade eller råte på eplet? Skjær bort og spis resten. Råtten kjerne på eplet? Kast.
- Poteter med noen få små spirer? Skjær bort spirene og spis. Mye spirer? Kast. Grønne poteter? De skal alltid kastes - det hjelper ikke å skrelle vekk det grønne.
- Gulrot med myk eller bløt tupp? Skjær bort med god margin og spis. Gi den eventuelt et kaldt vannbad dersom den ikke er like sprø lengre om du skal bruke den rå. De kan også brukes i gryter, supper, mos, bakst osv.
- Slapp salat med noen råtne blader? Ta bort bladene som er dårlig, gi den et kaldt vannbad og spis.
- Litt gult på brokkolien? Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig. Ta bort det gule og spis resten.
- Sorte flekker på blomkål, ta bort og spis resten.
- I agurk kan mugg spre seg raskt, agurk med mugg på skal derfor kastes. Er den bare litt bløt et sted kan dette skjæres bort og resten kan brukes raskt etterpå.
- I likhet med agurk må også tomater med mugg på kastes. Et godt tips er å bruke godt modne tomater i en tomatsaus før de blir dårlige.
- Muggen klementin med hull i skallet - kast. Kun litt mugg utenpå skallet uten at det har gått igjennom? OK å spise, men sannsynligvis ikke god.
– Og for all del, husk at frukt og grønt er ferskvare, og er aller best spist. Organiser kjøleskapet og skriv handlelister basert på det du har, så er det lettere å få spist opp alt før det må kastes. Lær deg hvordan forskjellig frukt og grønt bør oppbevares, så blir det mindre matsvinn, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Les mer: Tips til oppbevaring av frukt og grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?26.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Inntaket av frukt gikk ned i 2022, dette bekreftes i den helt ferske Frukt- og grøntstatistikken som ble presentert på Bjørvika torsdag denne uken. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener det kan være flere årsaker til nedgangen.
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
5 middager til hele familien til under 500 kr12.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
Betaler for vann og minimalt med grønnsaker6.3.2023 10:19:59 CET | Pressemelding
Hvor mye tomat forventer du at det er i en tomatsuppe? Når vi kjøper ferdigsupper vet de fleste av oss at den ikke inneholder 100 % tomat. Men visste du at enkelte av suppene nesten bare inneholder vann og at en tomatsuppe fra pose kan inneholde hele fire ganger mindre tomat enn en hjemmelaget suppe?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom