Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?

– Ifølge undersøkelser vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 % oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten (1), sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Hun har tro på at kunnskap kan få flere til å kaste mindre, og når det gjelder frukt og grønt har hun en enkel huskeregel som man kommer langt med.
– Myk frukt, grønnsaker og bær med mugg på skal kastes. Hard frukt og grønt med litt mugg eller råte? Fjern det som er dårlig med god margin og spis resten. Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.
10 råd om frukt og grønt:
- Mugg på skallet rundt løken? Ta bort skallet og spis resten. Litt mugg på løk uten skall? Skjær bort med god margin og spis resten. Veldig mye mugg på løk?Kast. Bare brukt en halv løk? Pakk inn delen du skal ta vare på med plastfolie og bruk innen få dager så lenge den ser og lukter friskt.
- Skade eller råte på eplet? Skjær bort og spis resten. Råtten kjerne på eplet? Kast.
- Poteter med noen få små spirer? Skjær bort spirene og spis. Mye spirer? Kast. Grønne poteter? De skal alltid kastes - det hjelper ikke å skrelle vekk det grønne.
- Gulrot med myk eller bløt tupp? Skjær bort med god margin og spis. Gi den eventuelt et kaldt vannbad dersom den ikke er like sprø lengre om du skal bruke den rå. De kan også brukes i gryter, supper, mos, bakst osv.
- Slapp salat med noen råtne blader? Ta bort bladene som er dårlig, gi den et kaldt vannbad og spis.
- Litt gult på brokkolien? Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig. Ta bort det gule og spis resten.
- Sorte flekker på blomkål, ta bort og spis resten.
- I agurk kan mugg spre seg raskt, agurk med mugg på skal derfor kastes. Er den bare litt bløt et sted kan dette skjæres bort og resten kan brukes raskt etterpå.
- I likhet med agurk må også tomater med mugg på kastes. Et godt tips er å bruke godt modne tomater i en tomatsaus før de blir dårlige.
- Muggen klementin med hull i skallet - kast. Kun litt mugg utenpå skallet uten at det har gått igjennom? OK å spise, men sannsynligvis ikke god.
– Og for all del, husk at frukt og grønt er ferskvare, og er aller best spist. Organiser kjøleskapet og skriv handlelister basert på det du har, så er det lettere å få spist opp alt før det må kastes. Lær deg hvordan forskjellig frukt og grønt bør oppbevares, så blir det mindre matsvinn, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Les mer: Tips til oppbevaring av frukt og grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom