Internasjonalt konsortium mottar finansiering fra Swiss National Science Foundation (SNSF) for presisjonsmedisin ved pediatriske hjernesvulster

Et internasjonalt og tverrfaglig team av forskere, klinikere og dataforskere har blitt tildelt et Sinergia-tilskudd fra Swiss National Science Foundation (SNSF) for å forbedre behandlingen for barn med aggressive hjernesvulster.
Det nye Sinergia-konsortiet engasjerer hovedforskere fra DMG/DIPG-senteret i Zürich, University Children's Hospital, ETH Zürich og Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM) og har som mål å benytte nye teknologier for presisjonsmedisin ved pedriatiske diffuse midtlinjegliomer (DMG ) og diffuse ponsgliomer (DIPG).
DMG/DIPG er en aggressiv hjernesvulst som primært rammer barn, men som også kan ramme voksne. Overlevelsestiden for pasientene er begrenset – over 90 % av DMG/DIPG-pasienter dør innen to år etter diagnosen. Selv om det har vært betydelig fremgang de siste årene og en bedret forståelse av molekylærbiologien til DIPG/DMG, har det vært mangel på lignende utvikling for å finne nye og effektive legemidler eller kombinasjoner av legemidler.
Sinergia-konsortiet mottok 3,1 millioner CHF (31 mNOK) til et forskningsprosjekt for å oppdage terapeutiske sårbarheter i pasientavledede prekliniske DMG-modeller, og for å benytte en strategi for ny bruk av legemidler der tusenvis av legemidler, både godkjente og ikke-godkjente, testes for kreftaktivitet. Hver forskningsgruppe vil bidra med sin ekspertise i arbeidet mot å oppnå prosjektets hovedmål om å benytte nye teknologier for molekylær beskrivelse av DMG, rask oppdagelse og validering av effektive og trygge legemidler samt oppdagelse av biomarkører for legemiddelfølsomhet.
Dr. Javad Nazarian, leder av DIPG/DMG-senterets translasjonsforskningsprogram ved University Children's Hospital Zürich, og leder av Sinergia-konsortiet, vil utføre medikamentell screening med høy gjennomstrømning ved hjelp av 30 pasientavledede DMG-modeller og tusenvis av legemidler som hittil ikke har blitt undersøkt i prekliniske DMG-studier. DIPG/DMG-senteret vil bruke denne muligheten til å finne nye teknologier for å oppdage terapeutiske sårbarheter i pasientavledede prekliniske DMG-modeller, og for å benytte en strategi for ny bruk av legemidler der tusenvis av legemidler, både godkjente og ikke-godkjente, testes for kreftaktivitet.
Dr. Sebastian Waszak, leder av Computational Oncology Group ved NCMM, vil beskrive det genomiske og det epigenomiske landskapet til prekliniske DMG-modeller og utvikle en beregningsstrategi for ny bruk av legemidler ved DMG/DIPG.
Prof. Fatih Yanik, leder av Neurotechnology Group ved ETH Zurich, vil utvikle en ny, minimal invasiv teknologi for måling av hjernenettverk, som gjør det mulig for teamet å vurdere om legemidler og kombinasjoner av legemidler er nevrotoksiske.
Andre prosjektpartnere inkluderer prof. Adriano Aguzzi (Universitetssykehuset i Zürich), prof. Stephan Neuhauss (Universitetet i Zürich), dr. Pan Pantziarka (Anticancer Fund), dr. Anton Yuryev og dr. Jabe Wilson (Elsevier Life Sciences Professional Services), Finlay MacLean (tidligere ansatt hos Elsevier) og Children's Brain Tumor Network. Sabine Mueller, MD, PhD, MAS (Universitet i California, San Francisco), ekspert i nevroonkologi, vil bidra med oversettelsen av prosjektresultatene til kliniske studier.
Sinergia-konsortiet håper at dette prosjektet vil ha stor innvirkning på utformingen av fremtidige kliniske studier og dermed bidra til å forbedre resultatene for barn diagnostisert med DMG.
Dr. Javad Nazarian kommenterer: «Vi er beæret over å være mottaker av en av de største statlige tilskuddene som støtte for arbeidet med dødelig hjernekreft hos barn. DIPG/DMG er en ødeleggende og krevende sykdom hos barn, og det kreves et tverrfaglig team for å bekjempe sykdommen. Vi takker SNSF for støtten, og vi ser frem til å etablere effektive behandlinger for denne pasientgruppen.»
Dr. Sebastian Waszak legger til: «Dette konsortiet vil gjøre det mulig for oss å utvikle en genombasert tilnærming til ny bruk av legemidler og vil forhåpentligvis, i nær fremtid, forbedre medisinbaserte terapier for barn med diffuse midtlinjegliomer.»
Anticancer Fund, som spilte en nøkkelrolle i initieringen av dette samarbeidet, er glade for nyheten. Dr. Pan Pantziarka uttaler følgende: «Denne typen prosjekt, tverrfaglig og fokusert, har som mål å gjøre store fremskritt når det gjelder neste generasjons utvikling innen ny bruk av legemidler. Vi tror dette vil være en modell med bred anvendelse på andre kreftformer med få terapeutiske alternativer.»
-SLUTT-
For mer informasjon, kontakt dr. Javad Nazarian (Javad.Nazarian@kispi.uzh.ch) eller dr. Sebastian Waszak (waszak@ncmm.uio.no).
Nøkkelord
Kontakter
Annabel DarbyKommunikasjonsrådgiver ved NCMM
Tel:+47 22 84 09 41annabel.darby@ncmm.uio.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom