Hvem bestemmer valutakursen på kortet ditt?
Men hva er et betalingsnettverk? Norske debetkort har i tillegg til BankAxept også et internasjonalt betalingsnettverk i kortet sitt. De mest populære betalingsnettverkene i norske kort er velkjente Visa og MasterCard, som også muliggjør betaling med kredittkort, da disse vanligvis ikke har BankAxept. Disse nettverkene bestemmer også hvilken valutakurs du får når du gjør transaksjoner i utenlandsk valuta.
– Ikke mange er klar over det, men med få unntak er det aldri banken din som bestemmer hvilken valutakurs du får, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.
Liten forskjell på Visa og MasterCard
Dinero.no har analysert og sammenlignet vekslingskursen Visa og MasterCard har levert over lengre tid. Resultatet av undersøkelsen viser at det er tilnærmet irrelevant hvilket av disse betalingsnettverkene du har i kortet ditt.
– Visa kan være noen øre billigere per euro én dag, og MasterCard kan være billigere den neste. I det lange løp er disse nettverkene med andre ord jevngode hva valutakurs angår. Samtidig er begge akseptert de aller fleste steder i verden, sier Fagereng.
Unntak: Uttak og bruk i norske kroner framfor lokal valuta
Det finnes også unntak for hvem som bestemmer valutakursen. Hvis du velger norske kroner framfor lokal valuta dersom minibanken gir deg dette valget, overstyrer dette betalingsnettverkets mulighet til å bestemme kursen for deg.
I flertallet av tilfeller får du mye dårligere kurs når du velger å få beløpet konvertert til norske kroner på stedet, siden det er butikken eller minibanken selv som bestemmer vekslingskursen. Fagereng i Dinero.no anbefaler å alltid velge lokal valuta framfor norske kroner.
– Visa og MasterCard tilbyr begge mer konkurransedyktig kurs enn gitte brukersted eller minibank. Her kan man tape mye hvis man velger feil, fastslår Fagereng.
Faktisk hender det at kursen er hele ti prosent dyrere dersom man velger sin egen valuta. For et kjøp eller uttak på 5000 kroner utgjør det med andre ord en differanse på 500 kroner.
Et annet unntak er om du har et American Express- eller et Diners Club-kort. På disse kortene er det utstederbankene, henholdsvis DNB via DNB Markets eller SEB som bestemmer kursen.
Faktisk valutakurs vises først ved bokføring
Vær oppmerksom på at pengene du bruker først blir reservert på kortet ditt, deretter blir beløpet bokført. Valutakursen kan være forskjellig på det reserverte og det bokførte tidspunktet, så det er først når beløpet er bokført at du vet hvilken valutakurs kortet ditt faktisk har forholdt seg til.
Det kan gjerne ta opptil flere dager før en transaksjon i fremmed valuta blir bokført.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder
Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.