UiO - Naturhistorisk museum

Hva skjer med Norges mest omtalte benk?

Del
Naturhistorisk museum inviterer til dialogmøte om Carl von Linné-benken som står i Botanisk hage.
Fredag 11. juni kan du følge dialogmøtet om Carl von Linné-benken  direkte. https://videoforweb.aventia.no/live/104
Fredag 11. juni kan du følge dialogmøtet om Carl von Linné-benken direkte. https://videoforweb.aventia.no/live/104

Debatten om benken skapte store overskrifter i media høsten 2020. Bakgrunnen var at bydelsutvalget i Gamle Oslo ba museet om å fjerne dedikasjonen til Carl von Linné.

Bydelsutvalgets begrunnet anmodningen slik: "Ved fremtidige formidling og markeringer av Linnés arbeid og virke, så oppfordrer vi på det sterkeste til å opplyse om begge sider av Linnés vitenskapelige historie, ikke bare som botanikeren som ble kjent for plantesystemet sitt og latinske navn på planter, men også botanikeren som var blant de tidligst kjente vitenskapelig rasistene gjennom hans arbeid med å systematisere og klassifisere mennesker etter farger."

Det ble holdt et dialogmøte mellom de to initiativtagerne i bydelsutvalget og ledelsen ved Naturhistorisk museum (NHM). Det ble også konkludert fra NHM og Universitet i Oslo sin side om at benken blir stående, men at museet vil se på hvordan vi kan skilte benken og aktualisere debatten rundt temaet gjennom et arrangement rettet mot publikum.

Benken ble tatt inn for vedlikehold sist vinter. Når vi nå setter den ut i Botanisk hage igjen, går vi tilbake til sentrale aktører i nabolaget for å få synspunkter på benken og debatten.

Paneldetagerne kommer til å dele noen tanker om benken og mediesaken. Og de vil blant annet bli spurt om:

- Hva kan kulturminner som benker, statuer og installasjoner representere?

- Hvordan kan historiske skikkelser og tidligere tiders oppfatninger oppleves og forstås på forskjellige måter sett i lys av rasisme, identitet og mangfold?

Paneldeltagere:

Stian Antonsen, SV-politiker og medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo

Dag O. Hessen, biolog og forfatter av boka «Carl von Linné»

Jon Aga, leder av ungdomsrådet i bydel Gamle Oslo

Hashim Mayow, nestleder i Samarbeid for inkluderende dialog (SID)

Brit Lisa Skjelkvåle, direktør for Naturhistorisk museum

Ordstyrer: Torkjell Leira, seniorrådgiver Naturhistorisk museum

Praktisk til redaksjonen:

Strømmes fredag 11. juni kl 10.00–11.30.
https://videoforweb.aventia.no/live/104

OBS at vi har et begrenset antall plasser for journalister og fotografer som ønsker å dekke arrangementet.
Hvis du/dere ønsker å være til stede fysisk, send en epost til kommunikasjonsleder Karenina Kriszat karenina.kriszat@nhm.uio.no senest torsdag 10. juni kl 14.00.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fredag 11. juni kan du følge dialogmøtet om Carl von Linné-benken  direkte. https://videoforweb.aventia.no/live/104
Fredag 11. juni kan du følge dialogmøtet om Carl von Linné-benken direkte. https://videoforweb.aventia.no/live/104
Last ned bilde
Carl von Linné-benken på vei ut fra vinteropphold i driftsbygningen i Botanisk hage. Benken er laget av møbeldesigner Martin Ramstad Rygner, og ble plassert ved Systematisk hage som ledd i feiringen av Botanisk hages 200-årsjubileum i 2014.  (Foto: Dag Inge Danielsen, NHM)
Carl von Linné-benken på vei ut fra vinteropphold i driftsbygningen i Botanisk hage. Benken er laget av møbeldesigner Martin Ramstad Rygner, og ble plassert ved Systematisk hage som ledd i feiringen av Botanisk hages 200-årsjubileum i 2014. (Foto: Dag Inge Danielsen, NHM)
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Naturhistorisk museum

UiO - Naturhistorisk museum
UiO - Naturhistorisk museum
Postboks 1172 Blindern
0318 Oslo

http://www.nhm.no

Naturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen, i tillegg til samlingsmagasiner på Økern. Forskning, forvaltning av vitenskapelige samlinger og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver. Vi er Norges største naturhistoriske museum med over 6 millioner naturvitenskapelige objekter. En del av disse samlingene er tilgjengelige for publikum gjennom våre utstillinger i hagen og innendørs utstillinger. Vi har ca. 160 ansatte, hvorav over 70 er ansatt i vitenskapelige stillinger fordelt på åtte forskningsgrupper innen biologi og geologi.

Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom