Hva har Hermès, Prada og Gucci til felles?
Norilia, som er et datterselskap av Nortura, tar hånd om alle delene av dyret som ikke går til kjøtt. Til sammen omsettes det årlig restprodukter som skinn, huder og ull for til sammen om lag 500 millioner kroner, og det aller meste går til eksport.
– Dette er bærekraft i praksis. Det gode arbeidet til norske bønder og foredlingsindustrien gjør at vi kan bruke hele dyret, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Kr.F.)
Norilia mottar om lag 80-90 prosent av all hud og skinn i Norge til sitt anlegg i Skjeberg. Her beskjæres og bearbeides hudene før de blir kvalitetsvurdert. Så blir de enten solgt fersk og sendt med kjøletransport, eller de blir kjølt ned, saltet og lagret i to uker før de pakkes og selges videre.
– Det største markedet til norsk hud er Italia. Der har norsk hud en sterk posisjon som følge av den gode kvaliteten, sier Lars Christen Dørum, som er rådgiver for Hud og skinn i Norilia.
Hud og skinn fra norske dyr blir også solgt til resten av Europa og Asia. Og den kvaliteten har den norske bonden æren for!
– Den norske bonden steller godt med dyrene sine, og dette vises igjen på produktene. Verdens fremste motehus er kresne og kan velge mellom leverandører fra hele verden når de skal lage sine varer, og det sier ikke så rent lite at de da henvender seg til Norge, sier Bollestad.
Dørum i Norilia bekrefter at kvalitet på huden er det viktigste for produksjon av blant annet vesker. De andre nordiske landene ser nå til Norge fordi vi ligger på topp både kvalitetsmessig og prismessig.
– Bøndene er flinke til å behandle sykdommer og holde dyrene sine rene og fri for skader, samtidig som det brukes lite antibiotika. Det særnorske forbudet mot piggtråd har også mye å si, fordi piggtråden kan ødelegge huden fullstendig. Norske bønder har friske og rolige dyr uten skader, og det gir oss de gode resultatene, sier Dørum.
Norilia premierer huder og skinn med god kvalitet i form av bonus til slakteriet, som slakteriet kan sende videre til bonden. Det skal gagne bonden å levere gode huder!
Nøkkelord
Bilder
Om Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet
35 millioner kroner mer til drenering i jordbruket for 202415.3.2024 12:29:35 CET | Pressemelding
Ivaretagelse av matjorda er en viktig forutsetning for økt selvforsyning av mat. Drenering er et viktig tiltak som bidrar til dette.
Tilskudd til opplysningstiltak i landbruket7.3.2024 12:04:53 CET | Pressemelding
Organisasjoner, institusjoner og kommuner kan nå søke om tilskudd til tiltak som bidrar til økt interesse i befolkningen for en bærekraftig norsk matproduksjon. Søknadsfristen er 19. april 2024.
Styrker reindriften: Bedre velferdsordninger- utreder egen rådgivningstjeneste28.2.2024 14:09:16 CET | Pressemelding
Landbruks- og matdepartementet og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) vil utrede en egen rådgivertjeneste i reindriften. Partene er også enige om å styrke velferdsordningene, som for eksempel økt avløserstøtte ved sykdom og svangerskap.
Største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv28.2.2024 13:40:50 CET | Pressemelding
I februar vil rundt 14.000 frø blir lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv. Nå passer frøhvelvet på over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land.
Presseinvitasjon: Landbruks- og matministeren til Svalbard23.2.2024 11:08:04 CET | Presseinvitasjon
Landbruks- og matminister Geir Pollestad skal til Svalbard mandag 26. februar til tirsdag 27. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom