Dinero

Hva gjør du når flyselskapet går konkurs?

Del

Reisebyrået Thomas Cook er begjært konkurs, noe som vekker bekymring blant reisende. Hvordan får du pengene tilbake når flyselskapet går konkurs?

KONKURS: Kredittkort gir størst økonomisk trygghet dersom flyselskapet går konkurs. Foto: Jordan Sanchez
KONKURS: Kredittkort gir størst økonomisk trygghet dersom flyselskapet går konkurs. Foto: Jordan Sanchez

Allerede i mai i år begynte det å spøke for det britiske reisebyrået Thomas Cook. Nå er selskapet – som er verdens eldste og norske Vings morselskap – begjært konkurs. Ving er derimot en egen juridisk enhet, og har derfor fremdeles luft under vingene til tross for Thomas Cooks konkurserklæring. Det betyr at norske kunder fremdeles har krav på erstatning – men hva gjør man hvis selskapet går konkurs?

Det kommer an på både produktet du kjøper og hva du kjøper det med.

De fleste reiser kjøpt via Ving er pakkereiser, kjøp som er dekt av Reisegarantifondets reisegaranti. Det betyr at du er sikret pengene tilbake ved konkurs. Har du derimot kjøpt flybilletter enkeltvis fra Ving – eller andre flyselskaper for øvrig – og dette selskapet hadde gått konkurs, ville saken blitt en annen. Da er det betalingsmåten som kan avgjøre om du har krav på erstatning eller ikke.

Sikret pengene tilbake med kredittkort

– Vi så det tidligere i år da det islandske flyselskapet WOW Air gikk under, og vi kunne sett det dersom også norske Ving hadde blitt påvirket av moderselskapets konkurs; kundene ville rett og slett mistet retten til erstatning ved kjøp av vanlige flybilletter, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.

Han forteller at de som ble rammet av kansellerte reiser via Ving i denne omgang uansett har krav på erstatning direkte fra selskapet, siden Ving i seg selv ikke er konkursrammet. Det var ikke tilfelle da WOW gikk konkurs.

– Kunder som betaler flybilletter med kredittkort har krav på å få tilbake pengene fra kredittkortselskapet også ved konkurs, forteller han. 

Kan anse pengene som tapt

Årsaken er at kredittkort gir forbruker lovbestemte rettigheter også ved konkurs. Disse rettighetene har du eksempelvis ikke med et vanlig debetkort.

Finansavtalelovens paragraf 54 b sier at du ved kredittkjøp kan rette de samme innsigelser og pengekrav til kortutsteder som til selgeren. Oversatt betyr det at du kan kreve pengene du har tapt hos flyselskapet tilbake fra banken som har gitt deg kredittkortet ditt dersom flyselskapet har gått konkurs.

– Har du kjøpt enkeltstående flybilletter med et vanlig debetkort, kan du dessverre anse pengene som tapt, sier Fagereng. 

– Derfor anbefaler vi alle til å gjøre slike kjøp med kredittkort, legger han til.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

KONKURS: Kredittkort gir størst økonomisk trygghet dersom flyselskapet går konkurs. Foto: Jordan Sanchez
KONKURS: Kredittkort gir størst økonomisk trygghet dersom flyselskapet går konkurs. Foto: Jordan Sanchez
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom