UiO - Det medisinske fakultet

Hjerteforskningsprisen til UiO-professor Torbjørn Omland

Del

Torbjørn Omland tildeles Nasjonalforeningen for folkehelsens Hjerteforskningspris for 2019.

Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen

- Jeg er naturligvis veldig glad over å få prisen. Det er en stor anerkjennelse, og en viktig pris, sier Omland.

Prisen ble overrakt av H.M. Kong Harald i en høytidelig seremoni på Det Norske Teatret tirsdag 5. februar.

Sentral i utviklingen av Ahus

Hjerteforskningsprisen er en viktig anerkjennelse og belønning som gis til en forsker eller forskningsgruppe i Norge, som holder høye faglige mål – og som kan vise til betydelige resultater.

Omland har de siste 15 årene har bygget opp en internasjonalt ledende forskningsgruppe ved Akershus universitetssykehus. Hans arbeid har ledet til bedre diagnostikk, risikovurdering og behandling av pasienter med hjertesykdommer.

- Torbjørn har både i kraft av sin vitenskapelige tyngde og meritt, samt gjennom hans evne og vilje til å engasjere seg i vår organisasjon, vært særdeles viktig i utviklingen av Ahus som universitetssykehus. Han har drevet forskningen innen hjertesykdommer til et svært høyt nivå, noe som er særdeles viktig for oppbyggingen av et relativt nytt universitetssykehus, sier professor og leder av Klinikk for indremedisin og laboratoriefag,Trygve Holmøy.

- Han har ledet oppbyggingen og konsolideringen av universitetsfunksjonen ved Ahus, og gjort dette på en måte som gjør at vi i dag er en godt integrert del av Institutt for klinisk medisin ved UiO.

Pionér innen kardio-onkologi

Torbjørn Omland regnes som en internasjonal pionér innen det voksende fagfeltet kardio-onkologi, dvs. hjerteskader etter kreftbehandling. Omland har ledet viktige studier knyttet til forebygging av slike skader, og han har bidratt til opprettelsen av landets første kardio-onkologiske poliklinikk.

- Vi vet at enkelte typer cellegift som gis ved for eksempel brystkreft og lymfekreft, kan skade hjertet og lede til alvorlig, og i verste fall dødelig, hjertesvikt. På dette feltet har vi gjort studier for å se om vi kan forebygge slike skader, sier Omland.

Han leder for tiden PRADA II-studien. Prosjektet inkluderer 300 pasienter med tidlig brystkreft, som behandles med potensielt hjerteskadelige medikamenter ved fire norske universitetssykehus. Multisenterstudien er tildelt nærmere 30 millioner kroner fra Program for klinisk behandlingsforskning, Kreftforeningen og Helse Sør-Øst.

PRADA-II bygger videre på PRADA-I. - I den første PRADA-studien hadde hjertemedisinene vi testet en gunstig effekt hos kreftbehandlede. Siden studien kun ble utført ved Ahus, var den imidlertid for liten til å gi helt definitive svar. Dette er bakgrunnen for at vi nå vil teste ut forebyggende behandling hos en større gruppe pasienter, sier Omland.

Test som påviser hjertesvikt

Omland har vært sentral i arbeidet med å utvikle en blodprøvetest som kan påvise hjertesvikt.

- Når en pasient kommer til sykehuset med tung pust, kan det være noe galt enten med lungene eller hjertet. Vår test har vist seg å være god til å avdekke om det handler om hjertesykdom eller noe annet. I dag brukes den over hele verden, sier han.

Professoren har videre oppnådd betydelig resultater knyttet til hjertemuskelproteinet troponin. Tidligere ble proteinet kun brukt som en hjerteinfarktmarkør. Omlands forskningsgruppe oppdaget at ved å måle troponin i den vanlige befolkningen og blant personer med stabil hjertesykdom, har biomarkøren imidlertid også en sterk prognostisk verdi. Dette gjør at spesialister i dag kan si noe om risiko for å utvikle senere hjertesvikt eller hjertedød.

Medredaktør i ledende tidsskrift

Som første nordmann er Omland medredaktør i det amerikanske tidsskriftet Circulation; verdens ledende kardiovaskulære tidsskrift. Han har hatt en særdeles høy vitenskapelig produksjon de siste årene. Mange av artiklene har fått internasjonal oppmerksomhet, og er sitert mer enn 12 500 ganger.

- Hjertemedisin har vært et spennende fagområde, og jeg er heldig som har fått drive forskning på høyt nivå. Kardiologi er et felt hvor det er mulig å hevde seg, selv i et lite land som Norge, sier Torbjørn Omland.

Om hjerteforskningsprisen

Nasjonalforeningens pris for hjerte- karforskning skal være en stimulans til forskning innen hjerte- og karfeltet i Norge. Samtidig skal den motivere forskere til å satse inne hjerte- og karforskning. Hjerteforskningsprisen har også til hensikt å skape økt oppmerksomhet om hjerte- og karforskning. Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Foto krediteres: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Last ned bilde
Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Torbjørn Omland. Foto: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom