UiO - Det humanistiske fakultet

Historisk julegave til alle nordmenn

Del

Universitetet i Oslo (UiO) har utviklet over 500 artikler om Norges historie fra steinalderen til i dag. Nå får hele folket tilgang til Norgeshistorie.no – helt gratis.

På nettstedet kan du fordype deg i vikingtid og oljealder, historisk festing, fortidige klimakriser, sensur på 1700-tallet og bilkjøring etter krigen.

Artiklene er skrevet av 100 historikere, arkeologer og andre fagfolk ved UiO og andre institusjoner.

Leder ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH) ved Det humanistiske fakultet, Tor Egil Førland, har ledet styringsgruppen for prosjektet.

Gave til folket

― Nå legger vi alle artiklene ut på nett helt gratis, til glede for alle nordmenn. Samtlige er skrevet av forskere og er fagfellevurdert. Hver artikkel er dermed kvalitetssikret gjennom faglig samspill, sier Førland.

Prosjektet har strukket seg over fire år og innbefattet utallige dugnadstimer for de involverte. I tillegg har en egen gruppe ved IAKH stått for koordinering og ledelse av prosjektet.

― Norgeshistorie.no skiller seg fra andre oppslagsverk på nett ved den grundige kvalitetssikringen og ved at ny kunnskap om historiske hendelser blir fortalt med et blikk for helheten. Portalen søker å være et analytisk og fortellende nettsted på samme tid, sier instituttlederen.

Et utvalg historier

Målgruppen for Norgeshistorie.no er særlig elever i videregående skole, samt lærere i skolen på ulike nivåer. Studenter på høyskoler og universiteter vil også ha nytte av nettstedet, som dessuten vil være en skattekiste for alle historieinteresserte nordmenn.

― Vi er stolte over å stå bak et slik ambisiøst prosjekt, der oversiktsartikler skaper en fortellende ryggrad i verket. I tillegg er enkelthistorier trukket ut hvor forskere har skrevet om sin spisskompetanse. Fra begynnelsen av har målet vært å kvalitetssikre alle artikler. Det har vi klart, sier rektor Ole Petter Ottersen.

Norgeshistorie.no har mottatt økonomisk støtte fra Universitetet i Oslo og Fritt Ord. Gaven fra Fritt Ord er forsterket med offentlige midler.

Norgeshistorie.no lanseres fredag 4. desember. Da mottar kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen julegaven fra UiO på vegne av folket. Arrangementet finner sted klokken 15.00 i Hannah Ryggen-rommet i 10. etasje på Lucy Smiths hus.

Nøkkelord

Kontakter

Tor Egil Førland, instituttleder ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo.

T: 934 24 686
E: t.e.forland@iakh.uio.no

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/
Norgeshistorie.no - Består av over 500 historiske artikler om Norges historie, inndelt i 19 tidsepoker, fortalt av 100 fagfolk ved Universitetet i Oslo og andre institusjoner. - Hver epoke er delt inn i seks temaer: Hus og hjem, Kommunikasjon og kunnskap, Makt og politikk, Mennesker, Religion og verdensbilder, Teknologi og økonomi. - Søkelys på å formidle historie med et lettfattelig språk og på en fortellende måte. - Alle artikler på nettstedet er fagfellevurdert og kan derfor trygt siteres av studenter på høyskole- og universitetsnivå, eller elever i videregående skole. - Utviklet av Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Det humanistiske fakultet på UiO.

Følg saker fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det humanistiske fakultet

Einar Haugen-forelesningen 201911.9.2019 07:00:00 CESTPressemelding

Nick Evans: “The many roads to becoming multilingual: Lessons from small-scale speech communities” 26. september 14.15-16:00 Blindern, Helga Engs hus, auditorium 3 Forelesningen holdes på engelsk og er åpen for alle. I løpet av det neste århundret vil halvparten av verdens ca. 6000 språk forsvinne fra daglig bruk, og de fleste av disse vil bli borte før de blir godt dokumentert. Hva taper menneskeheten på det? Det er et av spørsmålene språkforskeren Nicholas Evans (Australian National University) tar for seg i årets Einar Haugen-forelesning. Professor Evans’ bidrag er av stor betydning for språkvitenskapen. Gjennom sitt utstrakte feltarbeid har Evans jobbet med å kartlegge og dokumentere urspråk og flerspråklighet, og han er spesielt kjent for sitt arbeid med å dokumentere små urspråk i Papua Ny-Guinea og Australia. Evans har også forsket på hvilke følger disse språkenes død har for fagfeltene lingvistikk, psykologi, antropologi og urhistorie. Om Einar Haugen-forelesingen MultiLing – S

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom