Her er Baker- og Konditorlandslaget 2023
Selv om det tok en stund fra oppstart til første internasjonale medalje, har Baker- og Konditorlandslaget fått en imponerende merittliste på forholdsvis kort tid. Første internasjonale medalje kom i 2014, med seier i kakeutstillingen Internoga i Tyskland. Året etter ble det seier i «Dessert of the year» i Birmingham. Disse var begge individuelle konkurranser, vunnet av henholdsvis Hege Andersen og Knut Harald Sørdal. Siden har det blitt lagseier for bakerne i Nordic Bakery Cup i 2017 og 2019, og bronse i VM i 2018 (IBA UIBC Cup) og 2022 (Coupe du Monde de la Boulangerie). Sistnevnte er verdens gjeveste bakerkonkuranse, og det var ikke mange (om noen) som trodde at Norge skulle slå Frankrike på hjemmebane.
I 2023 stiller Baker og Konditorlandslaget i to internasjonale konkurranser. Nordic Bakery and Pastry Cup arrangeres i Weinheim, Tyskland i september, og her skal både bakerne og konditorene konkurrere. I oktober er det VM (IBA UIBC Cup) i München, og her stiller kun konditorene, som nå er svært sugne på en VM-medalje.
Det norske Baker- og Konditorlandslaget ledes av Kjetil Dale Aas (hovedtrener) og Nils Olav Heggdalsvik (lagleder). Laget har fått to nye utøvere og tre nye rekrutter i 2023. Rekruttene har i løpet av året mulighet for å kvalifisere seg for en fast plass på landslaget.
Det norske Baker- og Konditorlandslaget for 2023 ser slik ut:
Bakerlandslaget:
Cathrine Olsen
Idun Industrier AS
Født: 1996
Bosted: Askim
Deltager på landslaget siden: 2019
Utdanning: svennebrev baker, svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: NM Ung Baker 2018, 1. plass
Stian Damstuen
Kveitemjøl AS
Født: 1995
Bosted: Oslo
Deltaker på landslaget siden: 2021
Utdanning: fagbrev kokk, svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: ingen
Tom E. Kristensen (ny)
Geheb Konditori AS
Født: 1993
Bosted: Kristiansand
Deltager på landslaget siden: 2023
Utdanning: svennebrev baker, svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: ingen
Silje P. Johnsen (rekrutt)
Født: 1999
Bosted: Moss
Utdanning: bakerlærling
Nåværende arbeidsgiver: Samverket AS
Konkurranseerfaring: ingen
Philip Therkildsen (rekrutt)
Født: 2003
Bosted: Stavanger
Utdanning: bakerlærling
Nåværende arbeidsgiver: Sirkus Renaa
Konkurranser: Rogalandsmesterskapet 2022, 1. plass, Rogalandsmesterskapet 2023, 1. plass
Konditorlandslaget:
Xiao Juan Peng
Naustdal Dampbakeri AS
Født: 1998
Bosted: Førde
Deltaker på landslaget siden: 2020
Utdannelse: svennebrev konditor, svennebrev baker
Konkurranseerfaring: Ung konditor 2017, 2. plass, VM Coupe du Monde de la Boulangerie 2022, 3. plass
Rikke Sandanger Rosnes
Stavanger Conditori AS
Født: 1997
Bosted: Stavanger
Deltaker på landslaget siden: 2022
Utdanning: svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: Rogalandsmesterskapet 2019, 3. plass
Pals Callebaut Challenge 2022, 2. plass
Tine "Årets kremkake" 2022, 2.plass
Caroline Mo Vik
Thon Hotel Sandven
Født: 1986
Bosted: Norheimsund i Hardanger
Deltaker på landslaget siden: 2022
Utdanning: svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: Vestlandsmesterskaper 2006, 2. plass
NM Årets konditor 2006, deltatt
NM Årets konditor 2009, 3. plass
Victoria Gravdal (ny)
Sola Strand Hotel AS
Født: 2001
Bosted: Stavanger
Deltager på landslaget siden: 2023
Utdanning: svennebrev konditor
Konkurranseerfaring: Rogalandsmesterskapet 2019, 4. plass
Rogalandsmesterskapet 2020, 1. plass
Steinar Bratseth (rekrutt)
ISS, Bispen
Født: 2000
Bosted: Trondheim
Utdanning: svennebrev konditor, kokkelærling.
Tidligere konkurranser: ingen
Viktig for rekruttering til bransjen
Det norske Baker- og Konditorlandslaget har siden starten i 2003, utviklet unge baker- og konditortalenter til å hevde seg i de største og mest prestisjefylte konkurransene i verden. Vår visjon er å utvikle verdens beste baker- og konditorbransje, og da er rekruttering til baker- og konditorfagene en av våre aller viktigste oppgaver.
Å ha et landslag som hevder seg i verdenstoppen, er gull verdt med tanke på å skape oppmerksomhet rundt fagene og frembringe forbilder til inspirasjon for unge som kan tenke seg en karriere som baker og/ eller konditor. Den norske baker- og konditorbransjen tar vare på viktige håndverk og tradisjoner. Samtidig skal Baker- og Konditorlandslaget ligge foran den nasjonale og internasjonale utviklingen, skape trender, bidra til innovasjon og fremme norsk baker- og konditorbransje.
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF
Tel:970 19 591gb@nhomd.noSolveig LygreBKLF AS
Tel:93261050solveig@bakerkonditor.noBilder












Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Nå starter vårens tøffeste bakeprosess27.3.2025 10:44:36 CET | Pressemelding
Juryen settes nå til heving – de neste seks månedene skal det avgjøres hvem som blir «Årets bakeri 2025».
Ble Norgesmester med Joey's Adventureland20.3.2025 20:02:06 CET | Pressemelding
NM i konditorkunst 2025 ble avholdt på Umami Arena torsdag 20. mars. De fire dyktige finalistene gjorde en imponerende innsats før dommerne kunne konstatere at det var Xiao Juan Peng som hadde sanket flest poeng, og dermed fikk tittelen Årets Konditor 2025.
Større og sterkere enn på lenge6.2.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Baker- og Konditorlandslaget 2025 er nå offisielt, og laget er større enn det har vært på mange år. Etter å ha strevd litt med rekrutteringen under og etter pandemien, har både baker- og konditorlaget i år mange sterke utøvere.
Ønsker merking av utenlandske bakervarer!30.1.2025 22:32:27 CET | Leserinnlegg
I dagens samfunn blir bærekraft og kortreist mat stadig viktigere, og flere stiller seg spørsmålet: Hvor kommer maten vi spiser fra? Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor bakervarene kommer fra.
Aanerud bakeri kåret til Årets bakeri 202416.10.2024 19:55:44 CEST | Pressemelding
Det var det tradisjonsrike familiebakeriet Aanerud bakeri fra Nes i Akershus som 16. oktober ble kåret til vinner i den mest prestisjefylte kåringen i baker- og konditorbransjen i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom