Helsepartiet

Helseinvesteringer lønner seg

Del

Å kutte i helsetjenester er som å tisse i buksen, med kortvarig gevinst før kulden setter inn.

Leder for Helsepartiet Lise Askvik, mener det lønner seg for individ og samfunn å investere i helse.
Leder for Helsepartiet Lise Askvik, mener det lønner seg for individ og samfunn å investere i helse.

Norske politikere har vært flinke til å kutte i helsetilbudet. Resultatet er uakseptabelt lange helsekøer og et Norge som nå har Europas mest uføre befolkning (10,3% mellom 18 og 67 år). 

Dette handler om syke mennesker og manglende fokus på forebygging, behandling og rehabilitering. Slik blir det når ingen politiske partier har helse som sin prioriterte sak. 

Mange innbyggere kjenner frosten bite nå. Både fra et helsevesen som er for hardt «effektivisert» og istrekken av tunge ekstrabelastninger på syke folk, pårørende og helseansatte.

Få sykehussenger
Alle stortingspartier som har sittet i regjeringer de siste tiårene har vært med å kutte i helse. De følger finansdepartementets «logikk» om at kutt i helse er sparing. I Norge er antallet sykehussenger kuttet fra 24.000 i 1964 til 10.800 i år 2021 -og psykiatritilbudet er kuttet fra 8800 til 3500 sengeposter på noen tiår. (SSB)

Helsepartiet er av motsatt oppfatning: investeringer i helse er svært lønnsomt både for enkeltmennesket, samfunnet, arbeidslivet og for økonomien. I tillegg er det god etikk.
Syke mennesker har lavere livskvalitet, jobber mindre og betaler knappere skatt, samt at de må få helsehjelp, sykepenger og trygd. Å forebygge, gi rask helsehjelp, samt å rehabilitere, vil spare både enkeltmennesket og statskassen.

Helse = nasjonalformue
Også regjeringen opererer med at 75 prosent av Norges nasjonalformue er innbyggernes fremtidige arbeidsevne. Forutsetningen for arbeidsevne er først og fremst helse. Uten helse blir både utdanning og yrkesutøvelse vanskeligere.

Sittende regjering har også skåret i støtten til uavklarte pasienter (AAP), på briller og regulering til barn, fysioterapi til kronikere og opererte, samt i uføres støtte til livsopphold. Samtidig har de tatt seg råd til skatteletter på 25 milliarder kroner -mest til de rikeste.
Vil vi ha et slikt samfunn?

Helsepartiet mener at dette er feilslått forvaltning. Derfor har vi praktiske løsninger i vårt stortingsprogram og vi regner konkret på verdien av å investere i helse. Snart vil vi vi legge frem solide kalkyler.

Også velgernes ansvar
Ansvarlige politikere har barbert helsevesenet for både hud og hår. Kanskje må velgerne nå ta grep og sørge for at helse blir verdsatt som den grunnleggende verdien den er? Helsepartiet er etablert for å gi velgerne et virkemiddel til å prioritere helse mye høyere.

Demokratiet har kraften som kan snu utviklingen og stoppe helsekuttene. Hva er viktigst til høstens valg for norske pasienter, pårørende, helseansatte, uføre, pensjonister og alle som har mistet helsehjelp fordi regjeringen har innført 25 prosent MVA helsetjenester utenfor det offentlige?

Hvis politikk er å prioritere så gjelder kanskje det samme for å stemme.

***


Helsepartiet avholder i helgen sitt sjette landsmøte. Utkast til stortingsprogram, med investeringer i helse, ligger vedlagt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Leder for Helsepartiet Lise Askvik, mener det lønner seg for individ og samfunn å investere i helse.
Leder for Helsepartiet Lise Askvik, mener det lønner seg for individ og samfunn å investere i helse.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Helsepartiet

Helsepartiet
Helsepartiet
Tørfestveien 8
3124 Tønsberg

9929 7979https://helsepartiet.no/

Helsepartiet er et rikdsdekkende parti som har politikk for alle sektorer, basert på helse som verdi både for enkeltmennesket og samfunnet. Helsepartiet er blokkuavhengig og riksdekkende. 

Helsepartiet stiller til stortingsvalget i 2021 i alle valgdistrikter - de 19 gamle fylkene.

https://no.wikipedia.org/wiki/Helsepartiet

Følg saker fra Helsepartiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helsepartiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Helsepartiet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom