Landbruks- og matdepartementet

Grüne Woche 2023 - En bærekraftig norsk matnasjon

Del

Koblingene mellom mat- og måltidsbransjen og reiselivsnæringen var tema for diskusjonen i Næringsdelegasjonen som landbruks- og matminister Sandra Borch har invitert med til Grüne Woche i Berlin denne uken.

Frå v, administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Vidar Alfarnes
Frå v, administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Vidar Alfarnes

Borch og Næringsdelegasjonen har i dag vært samlet til et dialogseminar i Den norsk ambassaden i Berlin. Tema for diskusjonene har vært «En bærekraftig norsk matnasjon – omstilling, utvikling og muligheter». Rekruttering til og utvikling av matfagene og bærekraftige mat- og reiselivsopplevelser har vært sentrale stikkord i samtalene.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Landbruks- og matminister Sandra Borch sammen med næringslivsdelegasjonen. Foto: Vidar Alfarnes

Rekruttering til mat- og restaurantfagene i videregående skole har vært lav og synkende over flere år, og har de siste årene også hatt den høyeste frafallsprosenten blant elevene. Dette, i kombinasjon med en økende sårbarhet i matnæringen og i kokk- og restaurantnæringen, som følge av sviktende rekruttering og et kommende generasjonsskifte, gjør temaet svært aktuelt. Det fordrer samarbeid på tvers av sektorer, og vil ha stor betydning for byggingen av Matnasjonen Norge.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Sandra Borch og lærling på Britannia Tonje Elisabeth Vatne Fykse. Foto: Vidar AlfarnesHvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Gunn Marit Helgesen styreleder i KS Foto: Vidar Alfarnes

– Jeg setter stor pris på det engasjementet som delegasjonen har vist i diskusjonene i dag. Med disse innspillene er det sendt utfordringer hjem til kommunene, fylkeskommunene, den enkelte bedrift og bransjene samlet sett. Det er også noen klare innspill som har kommet til regjeringen som jeg tar med meg hjem, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Den norske sidereventyret Dirk Kohlmann fra Statsforvalteren i Vestland Foto: Vidar AlfarnesHvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Nina Sundquist fra Stiftelsen Norsk Mat om satsing på Beskyttede Betegnelser for å løfte norsk mat- og drikkekultur. Foto: Vidar Alfarnes

På en pressekonferanse i Den norsk ambassaden i Berlin kunne Sandra Borch i dag legge frem nyheten om at Landbruks- og matdepartementet tildeler ytterligere 500 000 kroner for å videreføre en rekrutteringskampanje for mat- og måltidsbransjen. NHO Mat og Drikke fikk 2 millioner kroner i RNB 2021 til å etablere en bredt forankret rekrutteringskampanje for mat- og måltidsbransjen. Prosjektet har mange med på laget, blant annet NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, Virke, Fellesforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers Landsforening (NKL), Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Trøndelag fylkeskommune.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Fylkesordfører Marianne Chesak, Rogaland fylkeskommune og Sandra Borch. Foto: Vidar AlfarnesHvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Lone Helle fra Visit Visit Tromsø har ordet. Foto: Vidar Alfarnes

– Vi må ikke glemme at dette er et langsiktig arbeid. Søkertallene til restaurant og matfag har vært fallende i over 20 år. Det tar tid å snu en slik trend. I 2022 var første gang på flere år at søkertallene stabiliserte seg, noe som er et godt tegn for kampanjens videre arbeid, sier landbruks- og matminister Borch.

Sort havre er vinner av BU-prisen 2022

Landbruks- og matminister Sandra Borch hadde i dag gleden og æren av å presentere vinneren av den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2022.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Og vinneren er ..... Foto: Vidar Alfarnes

Den Sorte Havre - Tveter Gård Foredling AS har gjort god butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester. Den gamle kornarten svarthavre har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten etablerte de Den Sorte Havre. Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Frå v, administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Vidar Alfarnes

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket ble opprettet i 1997 for å hedre og synliggjøre vellykket nærings- og forretnings­utvikling i og i tilknytning til landbruket.

Det kåres fylkesvise vinnere der prisvinnerne mottar 50 000 kroner som deles ut av fylkeskontorene til Innovasjon Norge. Innovasjon Norge nominerer så de tre ypperste fylkes­vinnerne som konkurrerer om den nasjonale prisen på 250 000 kroner. Kandidatene vurderes etter kriteriene bærekraft og innovasjon/nyskaping. I bærekraft inngår økonomisk bærekraft, sosial bærekraft og miljømessig bærekraft.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Alle de tre nominerte finalistane, Den Sorte Havre fra Våler i Østfold, Fæby bryggeri fra Verdal og Ystepikene fra Varhaug i Hå kommune på Jæren. Fra v, Silje Lesjø, leder for landbruk i Innovasjon Norge Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Arne Marius Haugen (Fæby), Jørund Eggen(Fæby), Hakon Valgeirsson (Fæby), Silje Eggen (Fæby), Sandra Borch, landbruks- og matminister, Viggo Iversen (Fæby), Ingunn Anstensrud (Den Sorte Havre), Johan Anstensrud (Den Sorte Havre), Siri Rasmussen Lea (Ystepikene), Gøril Ævestad (Ystepikene). Ingfrid Viland (Ystepikene), Jon Lea (Ystepikene). Foto: Vidar Alfarnes

– Det har vært en bevisst satsing på dette område fra det offentliges side over lang tid og gjennom skiftende regjeringer. Det er stor enighet om å prioritere næringsutvikling og entreprenørskap i landbruket i de årlige jordbruksoppgjørene. Mangfoldet av levedyktige bedrifter som vi har i dag, er altså et resultat av at det har blitt bygget stein på stein på dette området, sier Borch.

Fredag 20. januar åpner den internasjonale mat- og reiselivsmessa Grüne Woche i Berlin. Det er regionene og Fjord Norge og Trøndelag som skal representere Norge. Nær 60 utstillere fra de to regionene skal servere nær 400 000 besøkende det beste Norge har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser.

Se utstillerlistene:

Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen på Grüne Woche i samarbeid med Innovasjon Norge og den norske ambassaden i Berlin.  

Kontaktpersoner i Landbruks- og matdepartementet: 
Seniorrådgiver Heidi Eriksen Riise: + 47 975 17 227.  

Internationale Grüne Woche, 20.01. - 29.01.2023
Messe Berlin: Norwegen, Standnr 160, hall 8.2, 
Messedamm 22, D - 14055 Berlin 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Frå v, administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Vidar Alfarnes
Frå v, administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Vidar Alfarnes
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Fjord Norge og Trøndelag viser fram det beste av Norge i Berlin7.12.2022 14:54:31 CET | Pressemelding

Regionene Fjord Norge og Trøndelag skal representere Norge på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche (IGW) i Berlin. 400 000 personer er ventet å besøke Messe Berlin, og 56 utstillere fra de to norske regionene vil servere det beste landet vårt har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser. Landbruks- og matminister, Sandra Borch (Sp) skal åpne den norske standen, og skal ha med seg en egen næringsdelegasjon. Statsråden kommer i løpet av oppholdet også til å møte landbruksministere fra hele verden under det årlige globale forumet for mat og landbruk (GFFA).

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom