Fugleinfluensa påvist hos svaner i Oslo og Asker

Det var en svane som befant seg ved Holmen som først ble testet, etter at den ble avlivet av viltnemda av dyrevelferdshensyn. Deretter ble en ytterligere svane funnet død ved Holmen. Den tredje svanen som fikk påvist viruset oppholdt seg ved Frognerkilen og var åpenbart helsemessig svekket.
Veterinærinstituttet har fått meldinger fra Birdlife Norge og Svanehjelpen om at det er observert flere syke og døde svaner i disse områdene den senere tiden. Høypatogen fugleinfluensa kan være svært dødelig for ville og tamme fugler, og smitter gjennom direkte eller indirekte kontakt med avføring eller sekret fra luftveiene til smittede dyr.
Fugleinfluensa har blitt påvist hos villfugl flere andre steder i Norge i vinter, men dette er den første påvisningen på Østlandet siden i fjor sommer.
- Det er dessverre ikke overraskende at vi nå ser flere tilfeller av fugleinfluensa hos knoppsvaner i Norge, uttaler Silje Granstad ved Veterinærinstituttet. Hun leder overvåkningsprogrammet for aviær influensa hos fjørfe og villfugl i Norge og følger smittesituasjonen i Europa tett.
Mye smitte i Europa
Det er høy forekomst av fugleinfluensasmitte i Europa, særlig i landene som grenser til Nordsjøen. Det er svaner, ender og gjess som topper statistikken over antall påvisninger, og knoppsvane er den fuglearten som har vært hardest rammet av fugleinfluensa de siste månedene.
– Svaner og andre fugler i disse områdene bør i størst mulig grad få være i fred og folk bør unngå å forstyrre dem i en sårbar situasjon, sier Granstad.
Fugleinfluensa kan en sjelden gang smitte til mennesker. Risikoen for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav for den generelle befolkningen. Risikoen øker noe ved nærkontakt med smittede fugler. Folk oppfordres derfor til å unngå å ta på syke eller døde fugler. Les mer hos Folkehelseinstituttet.
Les mer på Mattilsynet sine sider om hva du skal gjøre ved funn av døde fugler.
Nøkkelord
Kontakter
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Silje GranstadFagansvarlig - fjørfeVeterinærinstituttet
Tel:+47 41500236silje.granstad@vetinst.noBilder

Om Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard9.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard. Rabies er en svært alvorlig virussykdom som også kan smitte mennesker.
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom