Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Fra katolsk skikk til moderne naturopplevelse

Del

I år er det 25 år siden Kronprins Håkon Magnus erklærte Pilegrimsleden for åpnet. Dette skjedde under Olavsfest - 29. juli 1997. Siden den gangen har Pilegrimsleden fått status som Europeisk Kulturrute, og blitt til ni ulike leder mot Trondheim og Nidarosdomen.

Foto: Øystein Moe/Helmet
Foto: Øystein Moe/Helmet

En økende trend

Ansvaret for koordineringen av den nasjonale pilegrimssatsningen ligger hos Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim. 12 regionale sentre sørger for at vandrerrutene er godt merket og legger til rette for gode opplevelser langs Pilegrimsleden.

Å gå pilegrimsleden er ei reise i fotefarene etter mennesker som har gått her før oss, men også å gå i den tiden vi lever i nå. En vandring i historie, tilhørighet, tradisjoner og kultur. Ei reise for stillhet og refleksjon, og ei reise for fellesskap og gode samtaler, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.

Antallet pilegrimer som vandrer mot Nidarosdomen har økt år for år siden gjenåpningen. 2019 var året med klart flest pilegrimer i Norge. Da var det rundt 1500 som kom til Trondheim etter lengre vandringer. Rundt 70 prosent har kommet fra utlandet. Med pandemi og stengte grenser, har også nordmenn i større grad fått øynene opp for Pilegrimsleden.

Årets pilegrimssesong er godt i gang, og aktiviteten langs ledene er stor. I år vil vi nok se like gode tall som i 2019, om ikke bedre. Det er tydelig at nordmenn fortsetter å feriere i eget land selv etter at grensene har åpnet igjen. Med ulik motivasjon legger de ut på denne, for mange eksotiske og utfordrende vandringen. Dette er jo det nye - rettere sagt det gamle reiselivet som har blitt moderne igjen, sier Cathrine Wikstrøm, markedskonsulent ved Nasjonalt pilegrimssenter.

Ønsket om et avbrekk fra hverdagen

De fleste av dagens pilegrimer har ingen religiøs motivasjon for vandringen. Noen vandrer for å bearbeide tøffe livshendelser som dødsfall, sykdom eller samlivsbrudd. De fleste vandrer imidlertid for å koble seg av fra hverdagens mas og samtidig oppleve flott norsk natur.

Vi lever i dag i et kulturelt og religiøst mangfoldig samfunn, og mennesker fra ulike kulturer og tradisjoner finner ro, mening og livsmestring gjennom sin reise langs pilegrimsleden, sier Hans Morten Løvrød.

Pilegrimsleden - en 1000-årig tradisjon

Pilegrimsleden er et nettverk av veier som alle leder til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke. Tradisjonen for å gå pilegrimsleden på disse veiene strekker seg tilbake til slaget på Stiklestad i 1030. Da den lutherske reformasjonen nådde Norge i 1537 ble helgendyrkelse forbudt og pilegrimsvandringer tok slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord.

Pilegrimsfrokost og konsert på Lian 28. juli

I anledning Pilegrimsledens 25-årsjubileum inviterer Nasjonalt Pilegrimssenter og Nidaros Pilegrimsgård til pilegrimsfrokost på Lian før åpningen av Olavsfest torsdag 28. juli. Under frokosten i år framføres konserten «En Nordisk historie» av de tre svenske folkemusikerne Göran Månsson, Ulrikka Boden og Niklas Rosvall, musikk med røtter i Olavshistorien. Etter frokosten vandrer pilegrimer og andre deltakere sammen ned til sentrum for å overvære åpningen av Olavsfest i Borggården i Erkebispegården.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Øystein Moe/Helmet
Foto: Øystein Moe/Helmet
Last ned bilde
Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.
Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.
Last ned bilde
Foto: Harald Øren/Tibe-t
Foto: Harald Øren/Tibe-t
Last ned bilde

Lenker

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

NDR utøver statens ansvar for restaurering, drift og vedlikehold, forskning og formidling av Nidaros domkirke og Erkebispegården i Trondheim.

Virksomheten har en aktiv publikumsavdeling som mottar i underkant av 500.000 besøkende hvert år. NDR omfatter også Nasjonalt Pilegrimssenter med overordnet ansvar for pilegrimsledene i Norge og St.Olavs-veiene som europeisk kulturveg under Europarådet.

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Feriefølelse i Borggården18.7.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding

Sommer i Borggården arrangeres i Erkebispegården i Trondheim 8. – 24. juli. For tredje sommer på rad er Borggården fylt med håndverk, kunst, matopplevelser og en rekke tilbud til barn og familier. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som står bak festivalen, inviterer byens befolkning og tilreisende til aktiviteter hvor man kommer tett på flere av menneskene som jobber ved NDR, og får et innblikk i hva de jobber med – og hvordan de jobber.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom