Forskere fastslår: COVID-19 kom fra dyr

Covid-19 er et slående eksempel på en ny folkesykdom forårsaket av et patogen fra dyr, fastslår forskergruppen, som består av blant annet Veterinærinstituttets direktør for forskning og internasjonalisering, Carlos das Neves.
- Vår rapport har fått mye oppmerksomhet det siste døgnet, særlig i USA og Australia, sier das Neves.
- Dette markerer et vendepunkt i panelets arbeid etter halvannet år, og vil ha stor betydning for hvordan vi mennesker kan forberede oss på nye pandemier. Vi har analysert alle relevante tilgjengelige data og vurdert ulike teorier, inkludert laboratorielekkasje eller uhell, men de vitenskapelige bevisene er overveldende i retning av en zoonotisk overføring fra dyr, understreker han.
En økende trussel mot folkehelsen
Forskningsartikkelen er publisert i journalen Proceedings of the National Academy of the USA (PNAS), og tar utgangspunkt i tilgjengelige bevis om opprinnelsen og den tidlige spredningen av COVID-19 samt panelets vurderinger av disse. Forskerne gir også sine anbefalinger for å redusere virkningen av og forbedre responsen på utbrudd.
Gruppen har vurdert hvordan viruset ble til SARS-CoV-2, et RNA-virus med sine nærmeste slektninger identifisert i flaggermus i Kina og Sørøst-Asia. Fremveksten av zoonotiske RNA-virus som SARS-CoV-2 fra dyreliv, husdyr eller vilt, er en presserende og økende trussel mot folkehelsen.
Panelet mener at å forstå hvordan SARS-CoV-2 og andre RNA-virusutbrudd oppstår, kan gi kunnskap om hvordan man sammen kan forebygge, redusere eller reagere på fremtidige nye infeksjonssykdommer mer effektivt. Videre i artikkelen skriver forskerne:
«Økende utbrudd de siste tiårene har vært drevet av mange faktorer, inkludert befolkningsvekst hos mennesker og husdyr kombinert med utvidede grensesnitt mellom menneske-dyr-miljø, endrede mønstre for arealbruk, klimaendringer, internasjonale reiser og global handel. Disse utbruddene har felles kjennetegn, inkludert zoonotisk smitte fra et dyrereservoarvert til mennesker, med eller uten involvering av en annen dyreoverføringsvert. Disse funksjonene fremhever viktigheten av en One Health-tilnærming for å skape relevante, gjennomførbare og implementérbare løsninger som kan forebygge, dempe og gi muligheten til å reagere raskt på fremtidige utbrudd.»
The Independent Task Force er en gruppe internasjonalt anerkjente forskere med mangfoldig disiplinær ekspertise innen mennesker, dyr og folkehelse, virologi, epidemiologi, dyrelivsbiologi, økologi og EID. Tolv medlemmer ble sammenkalt i juni 2020 som en Task Force i Lancet COVID-19 Commission. I november 2021, med tillegg av to nye ekspertmedlemmer, dannet de den uavhengige arbeidsgruppen.
Nøkkelord
Kontakter
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Bilder

Om Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard9.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard. Rabies er en svært alvorlig virussykdom som også kan smitte mennesker.
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom