Dinero

Forbruksgjelden fortsetter å minke

Del

Trenden fortsetter: forbrukslånsgjelden minker, misligholdet øker. Det framgår i Finanstilsynets ferske rapport «Finansielt utsyn».

STAGGET VEKST: Bankene låner ut mindre, taper mer, og misligholdet på forbruksgjeld øker fremdeles. Foto: Skjermdump
STAGGET VEKST: Bankene låner ut mindre, taper mer, og misligholdet på forbruksgjeld øker fremdeles. Foto: Skjermdump

Finanstilsynet la under en pressekonferanse i dag fram den halvårlige rapporten «Finansielt utsyn. Ifølge finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen vurderer rapporten finansiell stabilitet og systemets evne til å tåle sjokk og kriser, melder nettstedet Dinero.no. 

– Denne gangen har vi jo fått et kraftig sjokk og er inne i en krise, sa Baltzersen under pressekonferansen, og vektla at vurderingen i rapporten framstår annerledes enn tidligere. 

Tema for rapporten er blant annet internasjonal og norsk økonomi, verdipapirmarkedene, forsikring og pensjon, samt forbruksgjelden i norske husholdninger. Forbrukslån kan føre til personlig belastning for låntakerne i større grad enn før, hevder Finanstilsynet. 

– Inntektsbortfall som følge av koronakrisen øker faren for at sårbare husholdninger har eller tar opp forbrukslån som de ikke vil være i stand til å betjene, framgår det i rapporten.

Forbrukslån: Utlånet har sunket med 9,5 %

I løpet av de siste 12 månedene har utlånet sunket med 9,5 prosent for de 34 finansinstitusjonene Finanstilsynet har gått i sømmene.

– Fra utgangen av 2019 til utgangen av første kvartal 2020 falt utlånsvolumet med 6,3 prosent. Dersom det korrigeres for solgte porteføljer i første kvartal 2020, er nedgangen 5,3 prosent.

Ifølge de siste tallene fra Gjeldsregisteret AS, lagt fram i april, har forbruksgjelden sunket med totalt 3 milliarder kroner siden nyttår. Mellom januar og februar var det ingen endring i den totale gjeldsgraden, men mellom februar og mars, samt mars og april, sank den rentebærende usikrede gjelden med henholdsvis 0,4 og 1,6 prosent.

Tallene er justert for medlåntakere.

I Norge har 403 306 mennesker usikret nedbetalingslån, ifølge Norsk Gjeldsinformasjon. Samtidig finnes det 692 003 slike lån, noe som betyr at norske forbrukslåntakere har 1,7 lån i snitt.

Misligholdet øker fremdeles

Samtidig som det er usikkert hvor lenge krisen vil vare, rådes bransjen som helhet fremdeles om å forberede seg på en kraftig og langvarig nedgang. Også norske husholdninger, som i stor grad har høy gjeldsgrad, står svakere under krisen. I pressekonferansen fastholder Baltzersen at handlingsrommet i form av rentenedsettelse på lang vei er oppbrukt.

– Samtidig ser vi at misligholdet på forbrukslån øker, og det er jo et forvarsel om at tapene som allerede har økt mye, vil kunne bli tydeligere framover i dette segmentet.

Forbrukslånsbankene taper mer enn før, til tross for rentemarginer. Misligholdet av forbrukslån lå dessuten på 12,5 prosent ved utgangen av første kvartal 2020 for finansforetakene som Finanstilsynet har gått i sømmene.

– For gruppen av norske forbrukslånsbanker har misligholdet økt med 7,1 prosentpoeng siste år, og med 2,3 prosentpoeng siden utgangen av 2019, til 18,1 prosent av utlån ved utgangen av første kvartal 2020, framgår det i rapporten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

STAGGET VEKST: Bankene låner ut mindre, taper mer, og misligholdet på forbruksgjeld øker fremdeles. Foto: Skjermdump
STAGGET VEKST: Bankene låner ut mindre, taper mer, og misligholdet på forbruksgjeld øker fremdeles. Foto: Skjermdump
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom