Opplysningskontoret for brød og korn

Feirer sola med boller

Del

Når sola titter over fjelltoppene i Tromsø for første gang i år, står byens bakere klare med haugevis av boller. Soldagen skal nemlig feires med solboller!

Berlinerboller omdøpes til "solboller" en gang i året, på soldagen i Tromsø 21. januar. Foto: Brodogkorn.no
Berlinerboller omdøpes til "solboller" en gang i året, på soldagen i Tromsø 21. januar. Foto: Brodogkorn.no

Bakeriene i Tromsø setter alltid omsetningsrekorden tidlig på året. 21. januar strømmer byens innbyggere til for å feire solas tilbakekomst med nybakte boller. 

– Vi pleier å se at mange skoler og barnehager drar ut med solboller og kakao. Og byens bedrifter tar kanskje en ekstra solbollepause, forteller avdelingsleder Stian Pedersen ved Bakehuset Nord-Norge.

Flere kilometer med boller

De ansatte ved Bakehuset Nord-Norge har regnet på hvor mye boller de faktisk selger i forbindelse med soldagen. I en fiffig øvelse målte de omkretsen på én berlinerbolle og sjekket hvor lang rekka av boller ble totalt.

– Hvis vi setter alle bollene vi selger oppå hverandre får vi et 2,06 kilometer høyt tårn. Det tilsvarer både høyden på Tromsdaltinden og cirka 20 Tromsøbruer oppå hverandre, forteller Pedersen.

Kristian Wiik, som er daglig leder ved Tromsø Bakeri, forteller at hele bakeriet er i sving for å forberede festdagen. 

– Dagen krever mye planlegging. Det går fullstendig i ett hele døgnet før, sier han.

Tre typer solboller

Bakeriene forteller at de i hovedsak selger tre ulike typer solboller på soldagen. Berlinerboller som er rullet i fint sukkerstrøssel er den vanligste typen. En annen variant har melisglasur på toppen og bringebærsyltetøy inni. Den tredje typen berlinerbolle er toppet med siktet melisdryss.

– Vanligvis lager vi berlinerboller i Tromsø, men én dag i året skifter vi navn på bakverket til solboller, forteller Wiik hos Tromsø Bakeri. 

Denne tiden er det mange steder i Nord-Norge som feirer at sola kommer tilbake etter en lang og mørk vinter. Datoen på soldagen varierer fra sted til sted avhengig av breddegrad og lokale forhold som høyde på omliggende fjell. 

– For de som bor langt unna et bakeri er det gjerne hjemmebakst som gjelder når man skal feire sola med boller. Det er en fin tradisjon å feire merkedager med rykende fersk gjærbakst - og det er ingenting i veien for at vi sørpå kan slenge oss med på feiringen til de i nord, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Kontakter

Bilder

Berlinerboller omdøpes til "solboller" en gang i året, på soldagen i Tromsø 21. januar. Foto: Brodogkorn.no
Berlinerboller omdøpes til "solboller" en gang i året, på soldagen i Tromsø 21. januar. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Berlinerboller. Foto: Brodogkorn.no
Berlinerboller. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom