Feirer menneskerettighetslov for næringslivet
En milepæl i norsk næringsliv
- Dette er en viktig milepæl i arbeidet for et mer ansvarlig næringsliv og noe vi vil feire Det er mange aktører i norsk næringsliv som har gjort mye bra for å sikre respekt for menneskerettighetene, men så lenge det kun har vært frivillig har vi dessverre nok av eksempler som viser at dette ikke har vært tilstrekkelig. Denne loven vil bidra til likere spilleregler for næringslivet selv og mindre risiko for omdømmetap, men viktigst av alt er det at den vil bidra til å forebygge brudd på menneskerettighetene, sier J Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty.
Fredag 9. april 2021 la Regjeringen frem et forslag til en menneskerettighetslov for næringslivet - Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven). Torsdag 10. juni ble loven votert over i Stortinget. Den ble vedtatt.
Dette er en lov som vil pålegge bedrifter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å kartlegge og forebygge risikoen for å bryte menneskerettighetene.
Amnesty feirer den nye loven
Amnesty har jobbet med ansvarlig næringsliv i en årrekke, og er svært glade for loven som regjeringen har lagt frem. I forbindelse med den nye loven ruller også menneskerettighetsorganisasjonen ut et nytt e-læringskurs for næringslivet om hvorfor og hvordan de bør ivareta sitt ansvar for å respekter menneskerettighetene. Dette vil være et svært nyttig verktøy for bedriftene i arbeidet med å etterleve den nye loven.
Amnesty International og en rekke andre organisasjoner feiret den nye loven med musikere, bløtkake, flagg og ballonger utenfor Stortinget. Saksordfører Tage Pettersen (H) er blant politikerne som var til stede.
- Det er ikke så ofte våre markeringer utelukkende er så gledesfylte som denne. Men vi mener det er viktig å takke både regjeringen og Stortinget, og alle som har bidratt til at vi nå får denne loven på plass, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme27.8.2021 12:05:52 CEST | Pressemelding
Amnesty har gjennomført en undersøkelse og kartlagt netthets blant alle topp 10 stortingskandidater i alle fylker og partier i forkant av valget 2021.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.
Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir11.1.2021 05:00:00 CET | Pressemelding
Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.