Opplysningskontoret for frukt og grønt

Fårikål er et festmåltid for hele familien

Del

Tenk deg en gnistrende kald høstdag eller en litt sur og våt en. Uansett er en stor gryte med fårikål et måltid å se frem til. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.

Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien.
Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien.

Vi spiser nesten 2 500 tonn kål i september

- Høsten er høysesong for fårikål. I 2019 ble det omsatt ca. 2 468 tonn med norsk kål i løpet av fire septemberuker, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Enkelt å lage

Fårikål er skikkelig god høstmat, og det er enkelt å lageFerske råvarer godgjør seg over tid, kanskje mens du er ute og går tur.  

  • Finn frem en stor gryte
  • En enkel tommelfingerregel er å bruke halvparten kål og halvparten kjøtt i gryta
  • Del kålen i båter
  • Legg kål og kjøtt lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av kjelen 

Det tar tid å koke fårikål – sett av minst to timer, men den lager seg selv mens du gjør noe annet. 

Server gjerne i store, varme tallerkener, med et lite dryss persille over.

Gode poteter hører til

Det trengs ikke stort mer til gryta enn gode poteter.

- Velger du velger melne poteter som Kers PinkPimpernel eller delikatessepoteten Mandel trekker de til seg mer av den gode kraften, Noen bruker i tillegg flatbrød eller potetlefse, og andre vil gjerne ha tyttebærsyltetøy til. 

Fårikålens festdag – 24. september

Fårikål er en av de tradisjonsrettene som nesten alle som har vokst opp i Norge har et forhold til. Det er helt naturlig – hodekålen er akkurat høstet og lammene er slaktet. Bedre råvarer skal du lete lenge etter – da er det fint å invitere til fest med familie og gode venner.

Sett gryta på bordet og nyt høstmaten.

Vann er den beste tørstedrikken, men vil du heve måltidet ytterligere passer det godt med både øl og hvitvin til fårikålEn god eplesider eller eplemost kan også passe godt, og er jo også basert på høstens beste råvarer.

Vil du gjøre ekstra stas på selskapet kan en epledessert toppe det hele, for eksempel en deilig lun eplesmuldrepai, som også kan gjøres glutenfri om ønskelig.

Fyller på med kål til neste dag

Mange mener at fårikål smaker bedre dagen etter. Da har smakene satt seg. Når vi setter i gang gryta første dagen fylles den til randen, lag på lag med lammekjøtt og kål. Når dette har fått syde og koke noen timer synker kålen sammen og blir litt borte, men alt det gode er fortsatt i gryta. 

- Dagen etter pleier vi å fylle på med mer kål. Da blir det nok til alle og smaker minst like godt, forteller Gerd Byermoen.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien.
Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien.
Last ned bilde
Topp gjerne festmåltidet med en epledessert.
Topp gjerne festmåltidet med en epledessert.
Last ned bilde
Gode melne poteter trekker til seg den gode kraften,
Gode melne poteter trekker til seg den gode kraften,
Last ned bilde
Kokte poterer er det eneste som trengs sammen med fårikålen.
Kokte poterer er det eneste som trengs sammen med fårikålen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La oss feire den norske poteten24.9.2020 14:29:15 CESTPressemelding

Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom