Dinero

Fall i kortbruk, men rekord i kontaktløs betaling

Del

Til tross for at vi handler mindre, «tæpper» vi som aldri før.

TÆPPING ØKER: Selv om handelen minker, øker bruken av kontaktløse betalinger i Norge under korona. Foto: Freepik
TÆPPING ØKER: Selv om handelen minker, øker bruken av kontaktløse betalinger i Norge under korona. Foto: Freepik

Nordmenns handelsadferd har vært sterkt preget av koronaviruset siden mars. Og i nettopp mars måned var det mest markant nedgang i kortbruk sammenlignet med fjoråret, med en minking på mer enn 14 prosent.

I april ser det derimot ut til at handelen i større grad er i ferd med å normalisere seg, men tallene viser fremdeles en nedgang i nordmenns kortbruk. Forbruket falt med 8,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

– Det vitner om at nordmenn holder hjulene i gang og at det kanskje er mer optimisme å spore blant forbrukerne, uttaler sjef for data og analyse i Nets, Per Harald Strøm, i en pressemelding.

Kortbruken fordeler seg i tillegg til BankAxept-kort på internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Kontaktløs betaling skyter fart

Til tross for at vi har handlet mindre, benytter vi kontaktløs betaling som aldri før. Mye av årsaken er at det er anbefalt å betale ved å «tæppe», siden man i stor grad unngår å berøre terminalen og dermed reduserer faren for smitte. 

– Det er også tydelig at det å heve grensen for kontaktløs betaling uten PIN til 500 kroner har hatt effekt, og der har veksten for andelen kontaktløse transaksjoner skjedd enda raskere i den situasjonen vi nå er i, sier Hanne Kjærnes i Vipps til Dinero.no.

– Men det er viktig å huske på at man alltid kan tæppe kortet, uavhengig av beløp, men da må man taste PIN, legger hun til.

Overfor Dinero.no forteller Kjærnes at Vipps, som BankAxept er en del av, har lagt merke til at mange bedrifter har utvist høy omstillingsevne i en presset tid, og at også kundene responderer positivt på dette.

– Mange nye, kreative løsninger gjør at kundene kan handle uten å gå i butikken, via telefonen eller på nett. I andre halvdel av mars har vi hatt stor pågang for å ta i bruk ulike Vipps-produkter, fra alt fra artister og kafeer til store butikkjeder. Det samme ser vi fra brukerne sin side, de ønsker å støtte opp om og handle hos norske og lokale brukersteder, og tar godt imot nye måter å betale som gjør at man ikke har fysisk kontakt, sier hun.

Derfor må du trykke «OK» i terminalen

Allerede før korona preget det norske samfunnet, omtalte Dinero.no årsaken til at kunder må trykke «OK» i terminalen hos ulike butikker for å bekrefte kjøpet når de handler kontaktløst – til tross for at beløpet er under den vanlige 400-kronersgrensa (nå 500 kroner).

– Det er dessverre et krav at vi som har kortbaserte lojalitetsprogrammer må be kundene våre godkjenne endelig sum når de tæpper kortet – selv om summen er lavere enn fullpris, sa Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i REMA 1000 til Dinero.no i februar.

Det samme gjelder hos Kiwi, hvor betalingsterminalene må undersøke om kortet er registrert i Trumf-programmet før transaksjonen kan gjennomføres. Det er ikke teknisk mulig å gjennomføre dette ved kun å tæppe.

– Det er et lite irritasjonsmoment vi gjerne skulle vært foruten, men det er likevel raskere og enklere enn å bruke chip og kode. Heldigvis er norske kunder kjappe med å tilpasse seg nye løsninger, medgir Hägg i REMA 1000.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

TÆPPING ØKER: Selv om handelen minker, øker bruken av kontaktløse betalinger i Norge under korona. Foto: Freepik
TÆPPING ØKER: Selv om handelen minker, øker bruken av kontaktløse betalinger i Norge under korona. Foto: Freepik
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom