Exphil-forelesningen 2021: Klimakrise og institusjonalisert fornektelse
Årets Exphilforelesning ved Universitetet i Oslo holdes av filosofen Stephen M. Gardiner fra University of Washington, Seattle.
Gardiner kaller klimakrisens etiske utfordringer ‘en perfekt moralsk storm’, og argumenterer for at dagens klimastrategier, inkludert Parisavtalen, er utilstrekkelige for å møte denne stormen.
En av grunnene til at dagens klimastrategier ifølge Gardiner ikke virker, er de eksisterende institusjonenes tilkortkommenhet. Men dette grunnleggende faktum blir overraskende nok ignorert i de fleste diskusjoner om løsninger. Gardiner mener at nye institusjoner nødvendige for å svare på denne utfordringen.
Tid og sted: 27. september kl 16:00 – 17:30, på Zoom.
Les mer og følg forelesningen digitalt her
Stephen M. Gardiner er professor i filosofi ved University of Washington, Seattle. Hans hovedinteresser er etisk teori, politisk filosofi og miljøetikk.
Gardiners forskning fokuserer på globale miljøproblemer (spesielt klimaendringer), fremtidige generasjoner, og dydsetikk.
Stephen Gardiner kan kontaktes for å avtale intervju på smgard@uw.edu
Arrangør: Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), Universitetet i Oslo.
***
Om Exphil-forelesningen
Hvert år inviteres en innflytelsesrik filosof og dyktig formidler til å holde en forelesning om et aktuelt exphil-tema.
Exphil blir ofte forbundet med filosofihistorien, men handler grunnleggende sett om å videreføre en pågående kritisk samtale. Siden 2017 har Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk arrangert den årlige exphil-forelesningen.
Forelesningen skal vise emnets relevans og gi studentene et innblikk i den filosofiske forskningsfronten. I den grad plassen tillater det vil forelesningen også være åpen for andre interesserte, og alle kan følge forelesningen direkte på internett.
Gjennom denne nærkontakten med forskningsfronten vil studenter og samfunnet for øvrig se at kunnskapens grenser utvides av kvinner og menn som tenker annerledes og som utfordrer etablerte sannheter.
Nøkkelord
Kontakter
Ellen Evju JahrUniversitetet i Oslo
Tel:+47 46056582e.e.jahr@hf.uio.noLenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Det humanistiske fakultetet er Noregs største humanioramiljø og eit av dei beste humanistiske fakulteta i Norden. Fakultetet hadde i 2019 rett under 6 000 studentar, 17 bachelorprogram, 22 masterprogram, 15 årseininger og meir enn 60 fag innafor områda språk, kultur, historie, media, litteratur og idéfag.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Forstå Ukraina gjennom språket26.6.2025 10:43:20 CEST | Pressemelding
Universitetet i Oslo tilbyr nybegynnerkurs i ukrainsk språk til høsten.
Utenlandske leger er ikke forberedte på de norske dialektene6.11.2024 09:15:00 CET | Pressemelding
Når nyankomne sykehusleger ikke forstår pasientens sognemål eller kollegaens dansk, kan det gå på helsa løs. Men leger og pasienter kan hjelpe hverandre, ifølge forskere ved Universitetet i Oslo.
Avslører sammenhenger mellom høytlesning, skjermtid og språkutvikling hos norske småbarn27.9.2024 16:28:13 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra Universitetet i Oslo avdekker en positiv sammenheng mellom hvor mange ord ett- og toåringer kan, og hvor ofte de blir lest for. Toåringer som ser mye på skjerm kan færre ord.
Hva trengs for at ytringer skal være virkelig frie?2.9.2024 11:03:20 CEST | Pressemelding
Det er ikke ytringsfrihet i land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger. Men ytringsfriheten krever mer enn mangel på statlig innblanding, hevder den anerkjente filosofen Agnes Callard i årets Exphil-forelesning.
Filosof og medieforsker er nye æresdoktorer ved UiO19.8.2024 14:26:09 CEST | Pressemelding
Sally Haslanger og José Van Dijck utnevnes til æresdoktorer ved Det humanistiske fakultet. Haslanger er en ledende begrepsfilosof, mens Van Dijck forsker på de digitale plattformenes makt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom