Innovasjon Norge

Disse kjemper om årets bedriftsutviklingspris i landbruket

Del

En grønn gjødselprodusent, en teater- og aktivitetsgård og et produktivt ektepar kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 kroner.

Det er Grønn Gjødsel AS fra Østfold, Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag, som i år reiser til Berlin. Her skal de tre nominerte kjempe om den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket, som blir delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad, under en av verdens største landbruks- og matmesser Grüne Woche i Berlin.

-Vi har tre svært gode og spennende kandidater til årets pris. Konkurransen er hard og synliggjør mangfoldet og gründerånden blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner kommer ikke til å bli enkelt, men det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom så gode og interessante kandidater, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. 

- Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er med på å synliggjøre den spennende utviklingen i har i norsk landbruk i dag. De tre nominerte er kreative og har skapt lønnsomme bedrifter som bidrar til næringsutvikling lokalt. Det blir spennende å se hvem som blir den endelige vinneren i januar, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser. 

Det blir først kåret fylkesvinnerne som mottar 50 000 kroner hver. Av disse går tre finalister videre som kjemper om den nasjonale prisen og 250 000 kroner. Prisen deles ut i Berlin den 16. januar av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bondegård med teater- og filmdrift for barn
På Buggegården i Horten kommune kommer besøkende fra fjern og nær for å oppleve den unike bondegården med teater, dyr og leker.

Hanneli Bugge-Hansen og Erling Kristiansen overtok familiegården i januar 2013.

Ekteparet som har bakgrunn som journalister, byttet da ut nyhetsformidling med underholdning i form av teater og filmproduksjon. De lager fengende teater, sanger og filmer for barn i aldersgruppen 2-6 år. I dag er gården en etablert merkevare og tiltrekker seg besøkende på jakt etter en unik gårds- og teateropplevelse.

-Kjempegøy at en gårdsopplevelse med barneunderholdning er nominert. Vi gleder oss, sier Hanneli Bugge-Hansen på Buggegården. 

Grønn Gjødsel
Grønn Gjødsel har gjort en miljøutfordring til en viktig ressurs i sin gjødselproduksjon. Østfoldbedriften bruker blant annet fiskeslam fra fiskeoppdrett som et av råstoffene i sin organiske hybridgjødsel.

Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju. De startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon utgjør fortsatt en viktig del av driften. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden den gang har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir naturgjødselen/hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i Rakkestad. 

-Dette var en veldig gledelig overraskelse – så moro og spennende! Vi er takknemlige og ydmyke for den tilliten som blir vist oss med denne nominasjonen. Det viser at man ikke må være stor for å bli lagt merke til. For oss er dette en annerkjennelse på at Grønn Gjødsel klarer å tenke innovativt og være i vekst, samtidig som vi ivaretar viktige verdier, sier Lars Evju om nominasjonen.

Produktivt ektepar med mange jern i ilden
Ragnhild og Jonas Viken på Frosta i Trøndelag er et produktivt ektepar med fokus på bærekraft, ressursutnyttelse og innovasjon. Sammen driver de gartneriet Viken Østre på Frosta, vegetarkonseptet Grønne Folk og holder lokaler for treningssenteret Level.

Selskapet Hegstad Viken & Blakstad driver ekteparet sammen med kokken Bjørnar Buserud, og under merkenavnet "Grønne Folk", utvikler de grønnsaksbaserte ferdigretter med basis i kvaliteter som ikke er brukbare for salg direkte til forbruker. Dette bidrar til redusert matsvinn og økt lokal verdiskaping.

I tillegg til å drive med gartneridrift og ferdigretter omfavner virksomheten også velferdstjenester. For å skape liv i den gamle driftsbygningen på Østre Viken, bygde Ragnhild og Jonas om bygningen til et treningssenter i 2008. Den gamle driftsbygningen rommer også en frisørsalong, hudpleiesalong og egen avdeling for fysioterapi der virksomheten drives i regi leietakerne. 

- Dette er en skikkelig hyggelig anerkjennelse, en ære og en stor glede for oss og barna våre, sier Ragnhild Viken om nominasjonen.

Kontakter

Buggegården
Anneli Bugge- Hansen,
Tlf 93038908

Grønn Gjødsel
Lars Riiser Evju
mobil: 924 85 000
e-post: lars@gronngjodsel.no

Ragnhild Eggen Viken
Epost: ragnhild@vikengartneri.no
Tlf: 480 00 235

Bilder

Last ned bilde
Buggegården i Vestfold. Foto: Buggegården
Buggegården i Vestfold. Foto: Buggegården
Last ned bilde
Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, ekteparet bak Grønn Gjødsel. Foto: Beate Sloreby
Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, ekteparet bak Grønn Gjødsel. Foto: Beate Sloreby
Last ned bilde
Ragnhild og Jonas Viken sin gård på Frosta i Trøndelag. Foto: Jan Lutdal
Ragnhild og Jonas Viken sin gård på Frosta i Trøndelag. Foto: Jan Lutdal
Last ned bilde

Lenker

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

Invitasjon til pressefrokost 7.januar: Innovasjon Norges reiselivsfrokost3.1.2020 10:51:52 CETPresseinvitasjon

2019 har vært et begivenhetsrikt år for norsk reiselivsnæring, med flere hyggelige oppturer i besøkstall og en rekke utfordrende diskusjoner knyttet til bærekraft, flyskam og klimagassutslipp. Det er ingen grunn til å tro at 2020 blir noe mindre innholdsrikt. Vi i Innovasjon Norge inviterer deg til vår årlige pressefrokost, hvor vi skal presentere hva som har skjedd i året som har gått, men også ta en titt på prognoser og utsikter for reiselivsåret 2020.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom