Sex og samfunn

Disse kan vinne Skamløsprisen 2020

Del

Årets topp 10 til Skamløsprisen 2020 er nå klare, og på listen er blant annet Lillesand Fotball jenter 13 år, en samisk sexolog og en kunstner fra Sudan.

Topp 10 til Skamløsprisen 2020
Topp 10 til Skamløsprisen 2020

Skamløsprisen deles årlig ut til noen som har bidratt med å fjerne skam og fordommer knyttet til seksualitet og seksuell helse. Det er et stort spenn i årets topp 10, både i alder og nedslagsfelt:

  • Emilie Becker, illustratør og gründer av VAGPWR
  • Christine Marie Jentoft, aktivist og forfatter
  • Jan Dalchow, filmskaper
  • Ingunn Eriksen, sexolog
  • Ingvild Endestad, leder i Foreningen FRI
  • Ahmed Umar, kunstner
  • Ella Fyhn, samfunnsaktivist
  • Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, leger og forfattere
  • Morten Hegseth Riiber, journalist
  • Lillesand Fotball jenter 13

Årets jury hadde over 60 kandidater å velge mellom, og prosessen for å komme frem til topp 10 var både utfordrende og interessant. Juryen, bestående av Else Kåss Furuseth, Tuva Fellman, Kathrine Aspaas, Petter Dille, Ebba Giil, Sondre Hansmark og Maria Røsok, måtte gå flere runder for å enes om hvilke kandidater som skulle få plass blant topp 10.

«Vi er veldig stolte over å kunne presentere disse 10, som viser bredden i engasjementet der ute, og alle kandidatene har gjort en viktig innsats for å fjerne skam», sier juryleder Maria Røsok, som også er daglig leder i Sex og samfunn, stiftelsen som deler ut Skamløsprisen.

«Skamløsprisen deles i år ut for femte gang, og engasjementet øker fra år til år. I 2019 fikk vi inn 80 nominasjoner, mens i år var antallet mer enn doblet. Det viser at prisen er aktuell, og at den inspirerer mennesker over hele landet. Det er vi veldig glade for. Selv om vi er i 2020 er det fortsatt mye skam forbundet med seksualitet og seksuell helse, men vi håper Skamløsprisen bidrar til å fjerne noe av denne skammen», fortsetter Røsok.

1. juli presenteres de tre finalistene, og da ligger valget hos publikum. I perioden 1. juli til 1. august er det nemlig mulig å stemme på sin favoritt, og den med flest stemmer stikker av med Skamløsprisen 2020, som H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er høye beskytter for.

Skamløsprisen deles ut 4. september, på Verdens seksuelle helsedag. Else Kåss Furuseth er for femte år på rad konferansier, og skal blant annet få selskap på scenen av prest og jurymedlem Petter Dille, fjorårets vinner av Skamløsprisen, Tuva Fellman, og av selveste Jan Thomas, som vil åpne det hele.

«Vi gleder oss, og med årets program skal vi feire og hedre de som gjør en innsats og står på for å fjerne skam. Ikke bare fordi de fortjener det, men også fordi de minner oss alle på at kampen ikke er over», avslutter Else Kåss Furuseth.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Topp 10 til Skamløsprisen 2020
Topp 10 til Skamløsprisen 2020
Last ned bilde
Logo Skamløsprisen
Logo Skamløsprisen
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og samfunn

Sex og samfunn
Sex og samfunn
Trondheimsveien 2 b
0560 Oslo

http://sexogsamfunn.no

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og har i snart 50 år jobbet for å fjerne skam og fordommer knyttet til seksualitet og seksuell helse. For femte året på rad deler stiftelsen ut Skamløsprisen, som skal løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet.

Prisen skal bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Skam og stigmatisering gjør at sider ved seksualitet kan føles vanskelig å snakke om, og med denne prisen ønsker vi å motarbeide dette. Prisen skal sørge for at ulike sider ved seksualitet slippes frem i lyset og på den måten ønsker vi at prisen skal bidra til å fjerne skam.

Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom