Diabetesforbundet

Diabetesforbundets forskningspris til Sindre Lee-Ødegård og Lars Christian Stene

Del

Sindre Lee-Ødegård vil finne ut hvordan fysisk aktivitet kan forebygge diabetes type 2. Lars Christian Stene forsker på årsaken til at barn får diabetes type 1. Begge er vinnere av Diabetesforbundets forskningspris i 2021.

Sindre Lee-Ødegård og Lars Christian Stene er vinnere av Diabetesforbundets forskningspris 2021.
Sindre Lee-Ødegård og Lars Christian Stene er vinnere av Diabetesforbundets forskningspris 2021.

Sindre Lee-Ødegård er vinner av hovedprisen, som går til forskere under 46 år. Han er lege i indremedisin ved Kongsvinger sykehus. 

Lee-Ødegård får prisen for sin forskning på hvordan fysisk aktivitet motvirker insulinresistens, som vil si at insulinet virker dårligere ved diabetes type 2. 

– Noen av funnene våre indikerte at treningen økte insulinfølsomhet langt mer enn noe medikament kan gjøre, sier Lee-Ødegård.  

Vil ha mer forskning på forebygging 

316 000-345 000 mennesker i Norge lever med diabetes. Om lag 90 prosent av disse har diabetes type 2. Prisvinneren mener det er behov for mer forskning på forebygging av diabetes type 2. 

– Vi ser jo en stor økning innen diabetes type 2.Mye penger bevilges til studier på medikamentelle behandlinger, langt mindre penger bevilges til forskning på forebygging og effekten av fysisk aktivitet. Studien vår belyser at trening fører til langt bedre effekter på insulinfølsomhet enn noen kjent medisin, og uten bivirkninger. Jeg håper på økt forskningsfokus i fremtiden, sier han. 

Pris for barneforskning 

Lars Christian Stene, som er seniorforsker ved avdeling for kroniske sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI), er vinner av Diabetesforbundets nyetablerte pris for barneforskning.  

Stene får prisen for sin forskning på årsakene til diabetes type 1 hos barn. 

– I de senere år har det blir mer og mer klart at sykdomsprosessen i mange tilfeller starter med utvikling av autoantistoffer som kan måles i blodet tidlig i livet, mens typiske symptomer på for høyt blodsukkerkan oppstå flere år senere. Det gir oss noen hint om at det kanskje kan være ulike faktorer som påvirker på den ene siden igangsetting av denne prosessen og på den andre siden hvor raskt utviklingen går videre. 

I fjor fikk 467 norske barn diabetes type 1. Norge er på verdenstoppen i antall barn med diabetes.    

– Forskning tar lang tid, og jeg har fortsatt tro på at vi kan komme frem til kunnskap som kan gi oss verktøy til å redusere forekomsten av type 1 diabetes i befolkningen, sier Stene  

Diabetesforbundets forskningspris er støttet av BoehringerIngelheim og Novo Nordisk.  

Kontakter

Bilder

Sindre Lee-Ødegård og Lars Christian Stene er vinnere av Diabetesforbundets forskningspris 2021.
Sindre Lee-Ødegård og Lars Christian Stene er vinnere av Diabetesforbundets forskningspris 2021.
Last ned bilde

Lenker

Om Diabetesforbundet

Diabetesforbundet
Østensjøveien 18
0661 Oslo

23 05 18 00http://www.diabetes.no

Diabetesforbundet er en uavhengig interesseorganisasjon for folk som har diabetes og andre som er interessert i diabetes.

Følg pressemeldinger fra Diabetesforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Diabetesforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diabetesforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom