Betaler for vann og minimalt med grønnsaker
Maisstivelse og vannsuppe med aroma
Suppe er enkelt og godt, og går ofte raskt å lage. Velger man ferdigsuppe kjøpt på butikken eller suppe på pulver sparer man enda mer tid. Mange tenker også at dette er billig mat. Men hvor billig er det egentlig når det suppene inneholder mest av er vann?
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forteller at det i mange ferdigsupper er det så lite som 20 % tørket tomat. Ofte må det også tilføres fortykningsmidler for å gjøre suppen mer kremete, samt aroma for at suppen skal smake godt og for å kompensere for manglende råvare.
– 20 % tørket tomat regnet om til hel vare vil tilsvare ca to mellomstore runde tomater. Slike posesupper skal sies å holde til 4 porsjoner, altså en halv tomat i hver porsjon. En hjemmelaget tomatsuppe med 8 tomater til likt antall porsjoner vil med andre ord inneholde langt mer råvare, og langt mer næring, sier hun og forklarer videre;
– Ser vi på posesuppe basert på pulver, kan man finne typer der det faktisk er mer salt enn råvare. I enkelte posesupper som for eksempel blomkål og brokkolisuppe er det maisstivelse som er hovedingrediensen og det som det er mest av, og bare 18 % av innholdet er tørket blomkål og brokkoli.
Tror hjemmelaget mat er for tidkrevende
Mange kjøper ofte ferdigprodukter fordi de tenker at det er tidsbesparende, sier Bogstrand Sagen. Hun påpeker at det er enkelt og går raskt å lage hjemmelagede supper.
– Hjemmelagde supper kan gjøres veldig billig, det blir kanskje ikke alltid rimeligere enn ferdigsupper eller posesupper om du regner kroner og øre, men du holder deg gjerne mett lengre ved at det er mer råvare i suppen og da kan det være regnestykket blir et helt annet når du ser på hva du spiser resten av dagen. Et måltid som metter dårlig kan gjøre deg fysen, og føre til småspising i mellom måltidene, sier ernæringsrådgiveren og tilføyer;
– Supper laget fra bunnen vil føre til et mye mer næringsrikt måltid ved at innhold av råvare vil være mye høyere når man selv kan bestemme mengde. Da kan du også justere mengden salt og sukker.
Ernæringsrådgiveren påpeker at det skal nevnes at det finnes gode alternativer til ferdigsupper med mer råvare som har nøkkelhullsmerke.
– Produktene skal da inneholde minst 35 g grønnsaker per 100 g suppe. Tilsetter du ekstra grønnsaker i tillegg vil du får en god og næringsrik suppe. Server gjerne supper med grovt brød, anbefaler ernæringsrådgiveren.
Er prosessert mat farlig?
Prosessering av mat i seg selv er i utgangspunktet ikke problematisk og er i mange tilfeller en helt nødvendig del av matproduksjonen og gjøres også for å sikre trygg mat og mer holdbar mat. Men graden av prosesseringen spiller en stor rolle. Ernæringsrådgiveren forklarer at prosessert mat kan deles i fire kategorier der ultraprosessert mat er det som er mest bearbeidet. Hun forteller at en god tommelfingerregel for å vite i hvor stor grad en matvare er ultraprosessert er at råvarene ofte ikke lenger ligner på sin opprinnelige form, samt at ingredienslisten på produktet er lang og inneholder ingredienser man ikke har i sitt eget kjøkken.
– Mange posesupper og ferdigsupper har en ingrediensliste lang som et vondt år, sier hun og fortsetter;
– Består store deler av kostholdet av ultraprosesserte matvarer blir det mindre plass til hele råvarer som tilfører kroppen viktig næring, det vil kunne føre til at du til slutt må betale med dårlig helse, og det er en dyr pris å betale.
Oppskrifter på enkle og gode hjemmelagde supper
Hjemmelaget tomatsuppe med hvitløk | FRUKT.no
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom