Dinero

Bankoverføringer på sekundet innføres i år

Del

Nå kan snart alle banker i Norge gi tilgang til straksoverføringer, til enhver tid og uten øvre beløpsgrenser.

DIREKTEOVERFØRINGER: Nå kan alle banker snart slenge seg på direkteoverføringer – uten beløpsgrenser. Foto: Freepik
DIREKTEOVERFØRINGER: Nå kan alle banker snart slenge seg på direkteoverføringer – uten beløpsgrenser. Foto: Freepik

I samarbeid med Norges Bank, norske banker og Bits har Nets brukt de siste 14 månedene på å utarbeide sanntidsløsningen Straks 2.0. Tjenesten har blitt testet, og det anslås at den kan bli tatt i bruk av alle banker allerede i løpet av det kommende halvåret.

– Dette er et stort steg mot en betalingsinfrastruktur i Norge som svarer på kundenes forventninger om betalinger i realtid, sier daglig leder i Bits, Eivind Gjemdal i en pressemelding.

Beløpsgrensene fjernes

Straks 2.0 er en videreføring av den allerede eksisterende teknologien som finnes på området. Med Straks 2.0 forsvinner imidlertid beløpsgrensene for straksoverfæring, noe som betyr at man kan overføre høyere summer uten at transaksjonene må gå gjennom bankenes ordinære oppgjør.

– Si at du skal kjøpe en bruktbil. Er du villig til å betale før du har fått bilen? Nå kan du logge deg inn i banken og overføre, og selgeren vil få pengene der og da, melder pressesjef i Nets Norge til Dinero.no.

Med dette systemet forsvinner altså bankenes oppgjørsrisiko.

Straksbetaling 365 dager i året

Slik bankoverføringer er i dag, regner bank A summen av alle transaksjonene som går til bank B, og vice versa, før overføringene finner sted. Dette skjer fem ganger om dagen, og kun på ordinære virkedager.

– Hvis du i dag overfører på dager som langfredag eller lignende, vil ikke Norges Bank gjøre oppgjøret før første virkedag, noe som tar flere dager. Nå kan du straksoverføre når som helst, alle dager i året.

Alle banker blir med

Alle bankene vil få tilgang til å benytte seg av Straks 2.0 når løsningen er på plass. I dag er  alle bankene med på å motta straksbetalinger, men ikke alle har åpnet for at sine kunder kan betale med tilsvarende ekspressløsning. 

– Nå forventer vi at alle bankene vil være med, understreker Tjore i Nets overfor Dinero.no.

FAKTABOKS

I dag gjør bankene opp seg imellom via NICS, som er bankenes felles avregningssystem for norske kroner.

NICS brukes av alle banker som deltar i banknæringens felles infrastruktur for betalingsformidling.

Interbanksystemet NICS benyttes til å utveksle transaksjoner som inngår i banknæringens felles infrastruktur, transaksjoner som påvirker en banks posisjon i Norges Banks Oppgjørssystem (NBO).

Bits er systemeier og ansvarlig for NICS. Nets Norge Infrastruktur AS sørger for den tekniske driften og forvaltningen av interbanksystemet.

Bits er bank- og finansnæringens infrastrukturselskap. Bits’ ansvar er å sikre og styrke en effektiv betalingsformidling og betalingsinfrastruktur i Norge.

Nets er blant Nord-Europas største tilbydere av elektroniske betalingsløsninger.

Norges Bank er sentralbanken i Norge, og har som hovedoppgave å sikre økonomisk stabilitet i Norge ved hjelp av pengepolitiske virkemidler. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

DIREKTEOVERFØRINGER: Nå kan alle banker snart slenge seg på direkteoverføringer – uten beløpsgrenser. Foto: Freepik
DIREKTEOVERFØRINGER: Nå kan alle banker snart slenge seg på direkteoverføringer – uten beløpsgrenser. Foto: Freepik
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom