Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Åpning av Kongeinngangen på Nidarosdomen

Del

Fredag 24. juni ble Kongeinngangen på Nidarosdomen offisielt åpnet. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) inviterte Trondheims innbyggere til åpningen av portalen for å markere ferdigstillingen av prosjektet og for å hedre fagfolkene som har lagt ned mye innsats over lang tid.

Etter snart 12 års omfattende restaurering, er nå Kongeinngangen ferdig restaurert. Ferdigstillingen av Kongeinngangen er en stor milepæl i restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen. Siden gjenreisingen av Nidarosdomen startet i 1869 har større milepæler i restaureringen blitt behørig feiret. Ved den offisielle åpningen ble det servert kake og det var taler ved statsråd Kjersti Toppe, biskop i Nidaros, Herborg Finnset, og leder ved Bygghytta, Rune Langås. Etter talene var det konsert i Nidarosdomen med Arve Tellefsen og fungerende domkantor Erling With Aasgård.

-          Vi vet at det var en stor var en stor feiring i Trondheim i 1928, da skipet på Nidarosdomen sto ferdig, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR. Den gangen ble domkirkearbeiderne og prominente gjester invitert til kranselag. Vi har latt oss inspirere av dette. I tillegg til den offisielle åpningen i Nidarosdomen, som var åpen for alle, ble det kranselag i Herresalen for inviterte gjester. Menyen er inspirert av middagen i 1928, men vi droppet sigarer, smiler Thorsteinsson lurt.

Kongeinngangen ble opprinnelig bygget på midten av 1200-tallet. Den har blitt helt eller delvis restaurert flere ganger i løpet av de siste 150 årene. Sist gang på 1950-tallet. Allerede på 1980-tallet så man imidlertid at Kongeinngangen igjen hadde betydelig utfordringer. Dårlig steinkvalitet, sementmørtel og statiske problemer førte til at Bygghytta ved NDR i 2011 satte i gang en omfattende restaurering. Nå skulle Kongeinngangens utfordringer løses – en gang for alle. Portalen ble demontert – stein for stein – og møysommelig murt opp igjen.

Restaureringen av Kongeinngangen er det største restaureringsprosjektet ved Nidarosdomen siden gjenreisingen av Vestfronten. Endelig kan resultatet vises frem.

-          Vi er veldig stolt av resultatet,» sier Rune Langås, avdelingsdirektør i NDR. Vi har gjort et veldig grundig arbeid, som jeg er sikker på vil stå seg i lang, lang tid. Nå kan byens befolkning og tilreisende igjen oppleve denne flotte portalen, men sine tallrike skulpturer og ornamenter. Men kanskje enda viktigere enn selve resultatet, er den kunnskapen vi har tilegnet oss gjennom dette store og komplekse prosjektet. Vi sitter igjen med en uvurderlig kunnskap som vil komme både Nidarosdomen og andre norske middelalderbygg til gode i årene som kommer.

Fakta om Kongeinngangen:

  • En rikt utsmykket portal på sørsiden av Nidarosdomens kor
  • Bygd på midten av 1200-tallet
  • Gerhard Schønning var den som først kalte portalen Kongeinngangen. Det skyldtes at den lå vendt mot kongens gård (Erkebispegården) og at den var overmåte staselig.
  • Utfordringer med dårlig steinkvalitet, bruk av sementmørtel og statiske utfordringer, gjorde at Bygghytta ved NDR gikk i gang med en ny og omfattende restaurering i 2011.
  • Siden 2011 er hele portalen ble demontert, stein for stein, og bygget opp igjen.
  • Rundt 30 håndverkere, historikere og konservatorer fra Bygghytta ved Nidarosdomen har vært involvert i prosjektet.
  • Kongeinngangen består av totalt 1700 stein. Ca. 1/3 av steinene er gjenbrukt, ca. 1/3 er blitt reparert og ca. 1/3 måtte hugges på nytt.
  • Ferdigstillingen markeres 24 juni med et åpent arrangement på dagtid med servering av kake, taler og konsert, i tillegg til et kranselag for inviterte gjester på kvelden.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Feriefølelse i Borggården18.7.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding

Sommer i Borggården arrangeres i Erkebispegården i Trondheim 8. – 24. juli. For tredje sommer på rad er Borggården fylt med håndverk, kunst, matopplevelser og en rekke tilbud til barn og familier. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som står bak festivalen, inviterer byens befolkning og tilreisende til aktiviteter hvor man kommer tett på flere av menneskene som jobber ved NDR, og får et innblikk i hva de jobber med – og hvordan de jobber.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom