Amnesty: Sjokkerende økning av henrettelser i Egypt
I løpet av oktober og november henrettet egyptiske myndigheter minst 57 menn og kvinner. Dette er nesten det dobbelte av de registrerte 32 menneskene de henrettet i løpet av 2019, melder Amnesty International.

Slår ned på menneskerettighetsaktivister og utfører massehenrettelser
- Denne ekstreme økningen av henrettelser bidrar til oppfatningen av at Egypt beveger seg raskt i gal retning når det gjelder menneskerettigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
- I lengre tid har vi sett hvordan myndighetene har slått ned på menneskerettighetsaktivister ved å tiltale dem for terror og fengsle dem. Nå gjennomfører de massehenrettelser på mennesker som ofte har blitt dømt i urettferdige rettsaker der tilståelser kan ha blitt tvunget fram under tortur. Ettersom den interne motstanden mot overgrepene sakte men sikkert knebles eller skremmes til taushet, må norske og andre lands myndigheter legge sterkere press på ledelsen i Egypt. Hvis ikke vil massearrestasjoner og massehenrettelser fortsette å være egyptiske myndigheters svar på kritikk og opposisjon, sier Egenæs.
Sannsynligvis mørketall
Sannsynligvis er henrettelsestallene enda høyere, siden egyptiske myndigheter ikke publiserer statistikk om henrettelser eller om hvor mange som er dømt til døden.
Egyptiske myndigheter har også slått ned på menneskerettighetsorganisasjoner som jobber mot dødsstraff. Myndighetene arresterte ansatte i den ledende menneskerettighetsgruppen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) mellom den 15. og 19. november. De ble blant annet forhørt om en publikasjon om den alarmerende økningen av henrettelser. De tre er nå siktet for å ha sluttet seg til en terrorgruppe og for å ha spredd falske nyheter.
Amnesty International har snakket med advokater og pårørende til fanger som er blitt henrettet eller for tiden har fått dødsstraff. Amnesty har også gjennomgått relevante juridiske dokumenter, samt rapporter fra egyptiske NGO-er, medieartikler og Facebook-innlegg av pårørende til drapsofre og fanger.
Utstrakt bruk av tortur
En av dem som nå står i fare for å bli henrettet er Wael Tawadros, kjent som Jesaja, en munk som ble dømt for drap på biskop Epiphanius i april 2019. Tawadros ble dømt til døden etter en grovt urettferdig rettsak, hvor retten stolte på hans «tilståelser» som skal ha skjedd under grov tortur. Politibetjenter skal ifølge familien hans ha kledd ham naken, tatt ham med tilbake til klosteret hvor han skal ha blitt slått, fått elektriske sjokk og tvunget til å tilstå drapet på kamera. Han ble også nektet retten til et tilstrekkelig forsvar.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder


Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg saker fra Amnesty International
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Amnesty International
Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir11.1.2021 05:00:00 CET | Pressemelding
Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.
Amnesty: Israelske myndigheter gir ikke vaksine til palestinere som lever under okkupasjon6.1.2021 13:46:20 CET | Pressemelding
Israel har blitt hyllet for å allerede ha vaksinert mer enn en tiendedel av befolkningen. Men palestinere som lever under okkupasjon på Vestbredden og Gaza-stripen blir ikke vaksinert. Dette må endres umiddelbart, mener Amnesty.
Grovt urettferdig vaksinefordeling9.12.2020 00:01:00 CET | Pressemelding
Rike land: Kan vaksinere befolkningen sin tre ganger. Fattige land: Kun én av ti får tilgang til vaksine.
Amnesty: Etterlyser mer engasjement fra utenriksministeren for å få kvinneaktivister fri20.11.2020 13:16:07 CET | Pressemelding
Amnesty har lagt sterkt press på utenriksminister Ine Eriksen Søreide om å komme på banen angående den kritiske situasjonen til kvinneaktivist Loujain al-Hathloul som sultestreiker i fengsel i Saudi-Arabia. Loujain har sultestreiket siden 26. oktober.
Amnesty: Mens Saudi-Arabia leder G20-toppmøte kan en kvinneaktivist dø i fengsel18.11.2020 00:00:00 CET | Pressemelding
- Loujain al-Hathloul som er helt sentral i kvinnekampen i Saudi-Arabia, kan dø av sultestreik i fengsel mens verdens mektigste møtes, sier Ina Tin i Amnesty Norge.
El Salvador: Teodora er fri etter 10 år i fengsel15.2.2018 17:20:54 CET | Pressemelding
Teodora Vasquez (34) ble dømt til 30 år i fengsel etter en dødfødsel i 2007. Etter massiv innsats fra lokale og internasjonale organisasjoner, ble hun i dag en fri kvinne etter å ha sonet 10 år bak murene i El Salvador.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom