Amnesty International

Amnesty: Sjokkerende økning av henrettelser i Egypt

Del

I løpet av oktober og november henrettet egyptiske myndigheter minst 57 menn og kvinner. Dette er nesten det dobbelte av de registrerte 32 menneskene de henrettet i løpet av 2019, melder Amnesty International.

Rettslokale i Kairo. Foto: Reuters
Rettslokale i Kairo. Foto: Reuters

Slår ned på menneskerettighetsaktivister og utfører massehenrettelser

 -       Denne ekstreme økningen av henrettelser bidrar til oppfatningen av at Egypt beveger seg raskt i gal retning når det gjelder menneskerettigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

 -       I lengre tid har vi sett hvordan myndighetene har slått ned på menneskerettighetsaktivister ved å tiltale dem for terror og fengsle dem. Nå gjennomfører de massehenrettelser på mennesker som ofte har blitt dømt i urettferdige rettsaker der tilståelser kan ha blitt tvunget fram under tortur. Ettersom den interne motstanden mot overgrepene sakte men sikkert knebles eller skremmes til taushet, må norske og andre lands myndigheter legge sterkere press på ledelsen i Egypt. Hvis ikke vil massearrestasjoner og massehenrettelser fortsette å være egyptiske myndigheters svar på kritikk og opposisjon, sier Egenæs.

Sannsynligvis mørketall

Sannsynligvis er henrettelsestallene enda høyere, siden egyptiske myndigheter ikke publiserer statistikk om henrettelser eller om hvor mange som er dømt til døden.

Egyptiske myndigheter har også slått ned på menneskerettighetsorganisasjoner som jobber mot dødsstraff. Myndighetene arresterte ansatte i den ledende menneskerettighetsgruppen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) mellom den 15. og 19. november. De ble blant annet forhørt om en publikasjon om den alarmerende økningen av henrettelser. De tre er nå siktet for å ha sluttet seg til en terrorgruppe og for å ha spredd falske nyheter.

Amnesty International har snakket med advokater og pårørende til fanger som er blitt henrettet eller for tiden har fått dødsstraff. Amnesty har også gjennomgått relevante juridiske dokumenter, samt rapporter fra egyptiske NGO-er, medieartikler og Facebook-innlegg av pårørende til drapsofre og fanger.

Utstrakt bruk av tortur

En av dem som nå står i fare for å bli henrettet er Wael Tawadros, kjent som Jesaja, en munk som ble dømt for drap på biskop Epiphanius i april 2019. Tawadros ble dømt til døden etter en grovt urettferdig rettsak, hvor retten stolte på hans «tilståelser» som skal ha skjedd under grov tortur. Politibetjenter skal ifølge familien hans ha kledd ham naken, tatt ham med tilbake til klosteret hvor han skal ha blitt slått, fått elektriske sjokk og tvunget til å tilstå drapet på kamera. Han ble også nektet retten til et tilstrekkelig forsvar.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rettslokale i Kairo. Foto: Reuters
Rettslokale i Kairo. Foto: Reuters
Last ned bilde
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge
Last ned bilde

Lenker

Om Amnesty International

Amnesty International
Amnesty International
Grensen 3
0159 Oslo

22 40 22 00https://www.amnesty.no/

Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.

Følg pressemeldinger fra Amnesty International

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Amnesty International

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom