
Amnesty: Mens Saudi-Arabia leder G20-toppmøte kan en kvinneaktivist dø i fengsel

Saudi-Arabia er vertskap for årets G20-toppmøte, som arrangeres 21. – 22. november. Når verdens ledere samles til det virtuelle møtet, må de adressere Saudi-Arabias skamløse hykleri rundt kvinners rettigheter, mener Amnesty International.
Må løslate kvinneaktivister
- Norge må oppfordre G20-lederne til å kreve at kvinneaktivister blir løslatt før de samler seg til toppmøtet.Det er absurd å delta i en slik samtale med saudiske myndigheter uten å kreve at de først rydder opp i eget hus og umiddelbart løslater alle kvinneaktivister og legger bort tiltaler mot dem. Alt annet vil være å bidra til å hvitvaske et regime som forfølger og knebler alle som fremmer fredelige reformforslag i sitt eget land, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge.
Sultestreiker
Kvinner som har stått opp for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia er fengslet. Loujain al-Hathloul har lenge vært en av landet fremste talspersoner for retten til å kjøre bil. I mai 2018 ble hun og en rekke andre kvinner arrestert, da myndighetene slo til mot mennesker som kjempet for kvinners rettigheter. Loujain og flere andre ble utsatt for tortur og seksuell trakassering i flere måneder og har siden den gang sittet i forvaring. 26. oktober startet Loujain en sultestreik, i protest mot myndighetenes avslag på å gi henne regelmessig kontakt med familien. Ifølge rapportene er Loujain nå svak og utmattet, og bekymring for helsen hennes øker raskt.
- Vi forventer at norske myndigheter gjør en aktiv innsats for å få likesinnede G20-ledere til å kreve at Saudi-Arabia løslater disse kvinnene før Saudi-Arabia skal lede et toppmøte der kvinners deltakelse står på dagsorden, forsetter Ina Tin.
Støtte i den norske befolkningen
Kravet om en mer aktiv politisk innsats også fra norske myndigheter har overveldende støtte blant folk i Norge, viser en fersk undersøkelse som Amnesty i Norge har gjennomført i oktober.
I Norge mener 79 prosent at norske myndigheter bør bli modigere til å kritisere menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia. Tre av fire har ikke et godt inntrykk av landet.
- Undersøkelsen viser at norske myndigheter vil ha solid oppbakking hvis de velger en mer åpen og kritisk holdning overfor den saudiske PR-offensiven. Amnesty forventer derfor at våre myndigheter ser sin besøkelsestid nå før G20-toppmøtet, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Ina Tin
seniorrådgiver Amnesty Norge
itin@amnesty.no / 47400285
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder




Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme27.8.2021 12:05:52 CEST | Pressemelding
Amnesty har gjennomført en undersøkelse og kartlagt netthets blant alle topp 10 stortingskandidater i alle fylker og partier i forkant av valget 2021.
Feirer menneskerettighetslov for næringslivet10.6.2021 15:47:48 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. juni vedtok Stortinget en ny lov som vil skjerpe næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Amnesty er svært glade for Åpenhetsloven som regjeringen nå legger frem.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.