Amnesty: Israelske myndigheter gir ikke vaksine til palestinere som lever under okkupasjon
Israel har blitt hyllet for å allerede ha vaksinert mer enn en tiendedel av befolkningen. Men palestinere som lever under okkupasjon på Vestbredden og Gaza-stripen blir ikke vaksinert. Dette må endres umiddelbart, mener Amnesty.

- Den israelske regjeringen må slutte å ignorere sine internasjonale forpliktelser som okkupasjonsmakt og umiddelbart handle for å sikre at Covid-19-vaksiner blir gitt også til palestinere som lever under okkupasjonen på Vestbredden og Gaza-stripen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Mer enn en tiendedel er allerede vaksinert i Israel
23. desember begynte det israelske helsedepartementet distribusjonen av COVID-19-vaksiner. Hittil er Israel det landet som har oppnådd den bredeste vaksinasjonsdekningen i forhold til befolkningsstørrelsen.
Men vaksineringen dekker bare personer som israelske myndigheter definerer som israelske borgere, inkludert israelske bosettere på Vestbredden og palestinske innbyggere i Jerusalem. Det betyr at nesten 5 millioner palestinere som bor på Vestbredden og Gazastripen under israelsk militær okkupasjon blir ekskludert fra vaksinene.
Vaksinasjonsprogrammet fremhever diskrimineringen overfor palestinerne
- Israels Covid-19-vaksinasjonsprogram fremhever den institusjonaliserte diskrimineringen som definerer regjeringens poltikk overfor palestinerne. Israelske myndigheter må sørge for at vaksiner blir gitt like mye til palestinerne som lever under deres kontroll, og de må også sikre jevn innføring av vaksiner og annet medisinsk utstyr, samt å gjøre nødvendige logistiske tiltak for å sikre sikkerheten og effektiviteten til disse vaksinene, sier Egenæs.
- Israel må yte full økonomisk støtte for å sikre at vaksinen umiddelbart distribueres til den palestinske befolkningen uten diskriminering.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder


Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg saker fra Amnesty International
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Amnesty International
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.
Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir11.1.2021 05:00:00 CET | Pressemelding
Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.
Grovt urettferdig vaksinefordeling9.12.2020 00:01:00 CET | Pressemelding
Rike land: Kan vaksinere befolkningen sin tre ganger. Fattige land: Kun én av ti får tilgang til vaksine.
Amnesty: Sjokkerende økning av henrettelser i Egypt1.12.2020 21:45:44 CET | Pressemelding
I løpet av oktober og november henrettet egyptiske myndigheter minst 57 menn og kvinner. Dette er nesten det dobbelte av de registrerte 32 menneskene de henrettet i løpet av 2019, melder Amnesty International.
Amnesty: Etterlyser mer engasjement fra utenriksministeren for å få kvinneaktivister fri20.11.2020 13:16:07 CET | Pressemelding
Amnesty har lagt sterkt press på utenriksminister Ine Eriksen Søreide om å komme på banen angående den kritiske situasjonen til kvinneaktivist Loujain al-Hathloul som sultestreiker i fengsel i Saudi-Arabia. Loujain har sultestreiket siden 26. oktober.
Amnesty: Mens Saudi-Arabia leder G20-toppmøte kan en kvinneaktivist dø i fengsel18.11.2020 00:00:00 CET | Pressemelding
- Loujain al-Hathloul som er helt sentral i kvinnekampen i Saudi-Arabia, kan dø av sultestreik i fengsel mens verdens mektigste møtes, sier Ina Tin i Amnesty Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom