Amnesty International

Amnesty: Etterlyser mer engasjement fra utenriksministeren for å få kvinneaktivister fri

Del

Amnesty har lagt sterkt press på utenriksminister Ine Eriksen Søreide om å komme på banen angående den kritiske situasjonen til kvinneaktivist Loujain al-Hathloul som sultestreiker i fengsel i Saudi-Arabia. Loujain har sultestreiket siden 26. oktober.

Må bruke G20-toppmøtet

Loujain al-Hathloul har stått opp for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia, og for dette er hun fengslet på ubestemt tid. Hun har vært utsatt for torturovergrep og isolasjon i fengselet

Amnesty mener at Ine Eriksen Søreide må snakke med ledere i G20-land for å legge press på saudiske myndigheter, nå før det er for sent. Hun må gjøre dette før G20-toppmøtet som avholdes under saudisk ledelse denne helgen.

- Amnesty er glad for UDs engasjement for menneskerettigheter i Saudi Arabia. Vi vet at Søreide deler engasjementet for Loujain og de andre fengslete kvinneaktivistene. Men G20-toppmøtet er en ekstraordinær mulighet. Sultestreiken gjør også situasjonen prekær. Amnesty kan ikke se at norske myndigheter har brukt G20-toppmøtet som en anledning til å reagere på den kritiske situasjonen til Loujainog be om løslateser i forkant av toppmøtet. Vi forventer at norske myndigheter nå gjør en aktiv innsats, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.

 

Annonsekampanje

Amnesty har en annonsekampanje både mot utenriksministeren og den saudiske ambassaden med samme budskap i flere trykte aviser i dag og de neste dagene(se bilder i vedlegg)

Press også fra Stortinget

Audun Lysbakken, som har nominert Loujain al-Hathloul til Nobels fredspris, har stilt skriftlig spørsmål til Utenriksministeren nylig. 

Dessuten sendte Utenriks- og forsvarskomiteen i går brev til saudiske myndigheter og erklært støtte til en skarp kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia som Europaparlamentet vedtok i oktober. Med dette kan man se at det bygger seg opp et tydelig engasjement på Stortinget for en skarpere norsk holdning overfor Saudi-Arabia, nå i disse viktige dagene før G20-toppmøtet.

Det norske folk i ryggen

Amnesty International Norge har også gjennomført en spørreundersøkelse blant nordmenn, og det viser seg at 79 prosent av den norske befolkningen mener norske myndigheter bør skjerpe kritikken overfor Saudi-Arabia. Med dette vil Søreide ha det norske folk i ryggen dersom hun går tydelig ut nå.

Amnesty oppfordrer medier til å utfordre Søreide, og spørre hvorfor hun velger å være taus akkurat nå når liv står på spill og oppmerksomheten er rettet mot Saudi-Arabia som vertskap for G20-toppmøtet.

-Undersøkelsen viser at norske myndigheter vil ha solid oppbakking hvis de velger en mer åpen og kritisk holdning overfor den saudiske PR-offensiven. Amnesty forventer derfor at våre myndigheter ser sin besøkelsestid nå før G20-toppmøtet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Loujain al-Hathloul sultestreiker i fengsel.
Loujain al-Hathloul sultestreiker i fengsel.
Last ned bilde
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge
Last ned bilde

Dokumenter

Om Amnesty International

Amnesty International
Amnesty International
Grensen 3
0159 Oslo

22 40 22 00https://www.amnesty.no/

Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.

Følg pressemeldinger fra Amnesty International

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Amnesty International

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom