Opplysningskontoret for frukt og grønt

Agurktid nesten hele året

Del
Agurk er den grønnsaken vi nesten spiser mest av her i landet med et forbruk på 4,81 kg per person årlig. Så nå er det agurktid snart hele året.

Våren har tatt grepet, og vi er på full fart inn i salatsesongen. Og i salaten følger agurken med. Vi trenger som regel ikke oppskrifter for å lage en salat, men agurk må med hele sesongen igjennom. Den gir faktisk sin særegne smak, selv om den inneholder hele 97 % vann.

Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3 000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den på 1600-tallet, og siden har vi nærmest elsket denne grønnsaken.


Vi har et totalforbruk på hele 24 222 tonn i året, som igjen forteller oss at hver og en av oss spiser 4,81 kg agurk i året. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i vårt norske kosthold. Det ble en økning på 4.86 % det siste året.

Agurk inneholder kun 10 kcal pr 100 g vare. Det kan jo være greit å vite nå som bikinisesongen er i sikte. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlagingen vår.

Espedal Handelsgartneri i Lier i Buskerud er blant landets største agurkprodusenter. På 25 mål under tak produseres det 1,5 million kilo agurker fra medio februar til primo november. "Vi spår at forbruket av agurk bare vil fortsette å øke. Nordmenn har i løpet av de siste årene fått smaken på salater, og der hører agurken med som den største selvfølge", slår Per Osmund Espedal fast.

Bildetekst: Agurk er et produkt i vekst, sier produsent Per Odmund Espedal.

Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt.

E-post: britt.kasin@frukt.no – Telefon 916 36 870.

Bilder

Agurk er et produkt i vekst.
Agurk er et produkt i vekst.
Last ned bilde
Agurk er et produkt i vekst.
Agurk er et produkt i vekst.
Last ned bilde
Agurk er et produkt i vekst, sier produsent Per Odmund Espedal.
Agurk er et produkt i vekst, sier produsent Per Odmund Espedal.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye