Agurktid nesten hele året
Våren har tatt grepet, og vi er på full fart inn i salatsesongen. Og i salaten følger agurken med. Vi trenger som regel ikke oppskrifter for å lage en salat, men agurk må med hele sesongen igjennom. Den gir faktisk sin særegne smak, selv om den inneholder hele 97 % vann.
Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3 000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den på 1600-tallet, og siden har vi nærmest elsket denne grønnsaken.
Vi har et totalforbruk på hele 24 222 tonn i året, som igjen forteller oss at hver og en av oss spiser 4,81 kg agurk i året. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i vårt norske kosthold. Det ble en økning på 4.86 % det siste året.
Agurk inneholder kun 10 kcal pr 100 g vare. Det kan jo være greit å vite nå som bikinisesongen er i sikte. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlagingen vår.
Espedal Handelsgartneri i Lier i Buskerud er blant landets største agurkprodusenter. På 25 mål under tak produseres det 1,5 million kilo agurker fra medio februar til primo november. "Vi spår at forbruket av agurk bare vil fortsette å øke. Nordmenn har i løpet av de siste årene fått smaken på salater, og der hører agurken med som den største selvfølge", slår Per Osmund Espedal fast.
Bildetekst: Agurk er et produkt i vekst, sier produsent Per Odmund Espedal.
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt.
E-post: britt.kasin@frukt.no – Telefon 916 36 870.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom