Ærespris i nevrologi tildelt May-Britt Moser og Edvard Moser

Prisen for 2023 gis til Edvard Moser og May-Britt Moser, professorer i nevrovitenskap og vitenskapelige ledere ved Kavli Institute for Systems Neuroscience. – Moser og Moser har gjennomført banebrytende forskning som er belønnet med Nobelpris i medisin. De har bygget opp et stort og meget aktivt forskningsmiljø og forskningssenter i Trondheim som er av stor internasjonal betydning, forteller komiteens leder, Hanne Flinstad Harbo. – De arbeider nå, blant annet gjennom sitt KG Jebsen Senter for Alzheimers sykdom, med å translatere sine forskningsresultater fra basale studier til kliniske problemstillinger vedrørende demens-utvikling. Deres forskning har vært med på å sette norsk nevrovitenskapelig forskning på verdenskartet og har vært til stor inspirasjon for hele det vitenskapelige miljøet.
Georg Herman Monrad-Krohn var den andre professoren i nevrologi på Rikshospitalet. Han og hans mor opprettet Monrad-Krohns legat til fremme av nevrologisk forskning i 1932, som en gave til Universitetet i Oslo. Prisen er anerkjent som den gjeveste æresprisen i norsk nevrologi. Det er professorene i nevrologi i de nordiske landene som foreslår kandidater til prisen. Professorer i nevrologi ved universiteter i Norden kan nominere kandidater til prisprisen.
Innstillingskomiteens medlemmer i 2023:
- Hanne Flinstad Harbo, Professor, dekan, Det medisinske fakultet, UiO (komiteens leder)
- Erik Taubøll, Professor, Overlege, Nevrologisk avdeling, OUS/ Klinmed, MED, UiO
- Geir Bråthen, Klinikksjef, Førsteamanuensis, St.Olavs hospital/ NTNU
Mer om prisvinnerne
May-Britt Moser og Edvard Moser er begge professorer i nevrovitenskap ved NTNU har bygget et sterkt miljø innen nevrovitenskapelig forskning. Miljøet fikk status som senter for fremragende forskning i 2002 og har senere vokst betydelig til i dag å omfatte flere selvstendige forskningssentre organisert under et eget institutt ved NTNU, Kavli Institutes for Systems Neuroscience.
Hovedmålet for deres forskning har vært å beskrive den nevrobiologiske basis for sentrale kognitive og adferdsmessige fenomener. I 2005 påviste de en hittil ukjent type nervecelle i hjernen som de kalte gitterceller (grid cells), ansvarlige for stedsansen. For oppdagelsen fikk de Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2014. Senere har de identifisert flere andre cellulære mekanismer som bl.a. er ansvarlige for tidsforståelse, bevegelsesretning, hastighet og grenser.
De senere år har de fokusert også på demens og initiert etablering av et K.G. Jebsen senter for Alzheimers sykdom i 2019. Senteret vektlegger avanserte bildediagnostiske og biokjemiske metoder og søker for det første å dokumentere at de samme celletyper og -funksjoner som er påvist hos gnagere også finnes hos mennesker. For det annet, og viktigst, er målet å forstå hvordan og hvorfor Alzheimers sykdom oppstår. Slik har forskningen i de senere år fått en klar nevrologisk relevans.
Både May-Britt Moser og Edvard Moser har en høy publikasjonsrate og publiserer i de aller fremste tidsskrifter i verden som Nature, Science, Cell (ca. 25 artikler i disse).
Kontakter
Silje Marie Kile RosselandKommunikasjonsrådgiver ved MED-fakultetet. Informasjon om fakultetet. Intern- og organisasjonskommunikasjon.
+47 22 84 53 02 / +47 454 50 053
Rita Elmkvist-NilsenKommunikasjonsleder ved Kavli-instituttetKavliinstitutt for nevrovitenskap, Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU
Rådgiver og pressekontakt for professorene og nobelprisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser.
Bilder










Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Stor bevilgning til forskning på ny banebrytende teknologi14.2.2023 10:21:34 CET | Pressemelding
European Innovation Councils Pathfinder Challenges-program har bevilget 4,95 millioner EUR til det internasjonale forskningskonsortiet "Supervised Morphogenesis in Gastroloids" (SUMO). Med bruk av gastruloidteknologi for dannelse av multivevs embryonale organoider, ønsker SUMO-konsortiet å løse utfordringer knyttet til fremstilling av realistiske organmodell-systemer.
Ny storsatsning på bærekraft ved Det medisinske fakultetet14.12.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
Denne uken vedtok Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo å etablere Enhet for bærekraftig helse. Den tverrfaglige satsingen løfter fram utfordringer, diskusjoner og bærekraftige løsninger for global og lokal helse.
ASCERTAIN: Nytt Horisont Europa-prosjekt vil forbedre tilgjengelighet og bærekraft ved innføring av innovative helseteknologier28.11.2022 16:00:00 CET | Pressemelding
Rotterdam og Oslo, 28.11.2022 Å innføre kostbare, innovative helseteknologier er utfordrende for europeiske helsesystemer, og krever utvikling av modeller som sikrer en bærekraftig balanse mellom tilgang til kostnadseffektive teknologier, behov for å stimulere innovasjon og entreprenørskap, samt vurdering av de miljømessige konsekvensene. I forskningsprosjektet ASCERTAIN (Affordability and Sustainability improvements through new pricing, Cost-Effectiveness and ReimbursemenT models to Appraise iNnovative health technologies) vil en europeisk gruppe utvikle modeller som tar hensyn til disse perspektivene. – Vårt oppdrag er å gjøre kostbare medisiner og teknologier mer tilgjengelige i Europa. ASCERTAIN gir oss muligheten til å jobbe mot dette målet, sier Carin Uyl-de Groot, professor ved Erasmus School of Health Policy & Management, og prosjektkoordinator for ASCERTAIN. Modellene vil bli utviklet, testet og validert for tre bruksområder: Presisjonsmedisin innen kreft, celle- og genterapi,
Var det klokt å innføre ansiktsmasker for alle under pandemien?17.11.2022 21:16:03 CET | Pressemelding
Fredag 18. november lanserer WHO en rapport om teori og praksis i helsepolitikk. Med praktiske eksempler, blant annet fra Black Lives Matter-bevegelsen og ulike urfolk, viser rapporten at man kan lykkes med ny helsepolitikk når den tilpasses lokalt. Arbeidet med rapporten er ledet av forskere tilknyttet Universitetet i Oslo.
Alvorlig infeksjon i øyet kan behandles raskere enn før22.9.2022 09:06:34 CEST | Pressemelding
Noen får alvorlig infeksjon i øyet etter en øyeoperasjon. Risikoen for å bli blind er stor uten rask behandling. Nå kan en ny tilnærming til diagnostikk og behandling bidra til å redde synet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom