Valdres-ost viser vokse-vilje

– Når først kokkene har gitt sin smaksdom og alle innkjøpsdirektørene i matkjedene er enige om at dette produktet treffer både trender og forbrukerønsker, ja da har vi en klar vinner, sier adm. dir Nina Sundqvist, i Matmerk, etter prisutdelingen på finalen i Det Norske Måltid 2015.
Matmerks vandrepris Årets Matspire for 2015 går til Valdresmeieriet og deres ost Fosheim. Fosheim er en håndlaget og modnet fast ost som er ystet av helmelk fra utvalgte gårder i Valdres. Prisen ble delt ut under Det Norske Måltid i Stavanger, og vinneren er valgt ut blant de åtte kategorivinnerne i konkurransen. I premie får Valdresmeieriet markedsrådgivning fra Matmerk verdt 100 000 kr, som skal hjelpe dem å få osten frem til flere forbrukere. Fjorårets vinner var Homlagarden og deres kalkun "Black turkey".
Vilje til å vokse
Juryen begrunner prisen med at Årets Matspire er et nylig lansert kvalitetsprodukt med stort markedspotensial; både forbrukerne, matkjedene og kokkene ønsker flere gode, norske oster. Produsenten løftes frem som en viktig lokal aktør som har bidratt til å utvikle og innovere i Valdres.
– Et avgjørende kriterium for å vinne prisen er vilje til å nå et større marked. Valdresmeieriet har som ambisjon å øke produksjonen med 30% hvert år, og produsere lokale kvalitetsoster hele året. Nå skal Valdresmeieriet få profesjonell hjelp til å nå flere forbrukeres ganer, sier Sundqvist.
Jury med matmakt
Juryen består av innkjøpsdirektørene Tor-Helge Gundersen i COOP, Øyvind Andersen i NorgesGruppen og Martin Klafstad i REMA1000, samt fagsjef Frode Kristensen i Matmerk.
– Det hjelper ikke å ha verdens beste ost hvis ingen får tak i den. Når disse gutta har trua på at denne lokale osten kan bli en salgssuksess er det bare å stille seg i kø for å få kjøpe, avslutter Sundqvist med et smil.
Det Norske Måltid startet i 2008 og er landets viktigste matpris. Målet er å skape et utstillingsvindu for norske råvarer og å jobbe for økt markedsføring, næringsutvikling og bærekraftig produksjon. Ipax Mat tok i 2014 over Det Norske Måltid og årets kåring er den åttende i rekken.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
Lokalmat på sitt beste - Galåvolden Gård med to nye Spesialiteter27.7.2025 08:15:22 CEST | Pressemelding
To nye produkter fra Galåvolden Gård er nå en del av det ypperste innen norsk lokalmat. Under en høytidelig markering ble “Sitrondrøm” og “Festkaramell” tildelt kvalitetsmerket Spesialitet av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom