To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.

"Det er en stor glede å tildele Spesialitet-merket til disse to produktene. Dette er en anerkjennelse av produsentenes dedikasjon til kvalitet, tradisjon og ekte norsk smak," sa Sandtrøen under utdelingen.
Hedret for unik smak og kvalitet
Fagjuryen trekker frem det håndverksmessige nivået og de lokale råvarene som er benyttet i begge produktene som sentrale grunner til at de oppfyller de strenge kriteriene for utmerkelsen. «Spesialitet-merket tildeles kun produkter som holder en særdeles høy kvalitet og har en unik smak», fortsatte Sandtrøen.
Stolte produsenter
Geitramseddik fra Brokkestøylen har en flott farge og fin aroma og en har en bred anvendelse - fra salat og skalldyr til mørk sjokolade! Geitramseddiken er fermentert og laget av håndplukket geitrams fra Brokkestøylen i Setesdal.
«Geitrams er jo et ugress og du blir nesten ikke kvitt den. Så vi bestemte oss for å ta den i bruk – i geleèr og i salater og ikke minst – i Geitramseddiken. Etter finalen i Det Norske Måltid har folk virkelig fått øynene opp for dette produktet. Vi er kjempestolte, sa Gro Furset fra Brokkestøylen.
Havsnø Røkt Flaksalt er laget av kaldt sjøvann fra Saltsteinsleia utenfor Møre og Romsdal og røykes i skap med flis bøk og kirsebærtre. Saltflakene er sprøe med en smak som gjenspeiler norsk natur og hav.
«Vi ønsket at saltet skulle knyttes tett til Aukra. Derfor har vi brukt flis fra bøk og kirsebær fra øya. Saltet er delikat og fint og passer like bra til vaniljeis som kamskjell», forteller Michal Christina Bietz fra Havsnø.
Norsk matkultur i fokus
Tildelingen skjedde under UMAMI-messen, som er Norges største arena for mat og drikke. UMAMI-messen samler bransjefolk og matentusiaster fra hele landet og gir en unik mulighet til å vise frem det beste innen norsk mat og drikke.
Spesialitet-merket administreres av Stiftelsen Norsk Mat og er et kvalitetsstempel for produkter som tilfredsstiller høye krav til smak og håndverk. Målet med utmerkelsen er å fremheve norske produsenter som setter standarden for kvalitet og smak.
"Gjennom Spesialitet ønsker vi å synliggjøre og styrke norsk matkultur. Disse produktene representerer det ypperste av hva Norge har å by på innen mat og drikke," forteller Anne Mette Johnsen som er konstituert administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Mads OpsahlPressesjefStiftelsen Norsk Mat
Pressesjef og mediekontakt. Mads jobber med kommunikasjon knyttet til Stiftelsen Norsk Mat, KSL, Spesialitet og Inn på tunet.
Bilder


Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom