Opplysningskontoret for frukt og grønt

17. oktober feires Den Norske Epledagen

Del
Epletrærne bugner nå av deilig frukt. Epler som er syrlige, søte, saftige og svært anvendelige. La deg inspirere til å ta i bruk de friske norske eplene nå når vi er midt i sesongen.
Nå er norske epler på sitt beste, så bruk epledagen som en anledning til å feire høsten. Foto Telefrukt.
Nå er norske epler på sitt beste, så bruk epledagen som en anledning til å feire høsten. Foto Telefrukt.

Eple rett fra treet er nydelig, men har du oppdaget at de også er svært anvendelige i matlaging? Den syrlige smaken passer godt sammen med både kjøtt og fisk, og selvfølgelig i mange deilige søte kaker og desserter. Klassikeren tilslørte bondepiker kan lages både i tradisjonell variant med krem, eller med gresk yoghurt eller kesam for en lettere hverdagsvariant. Nydelig smaker det uansett.

An apple a day keeps the doctor away

At epler er sunt er det ingen tvil om. I snitt spiser vi ca. 12 kg epler i løpet av året. Det tilsvarer ca. 80 epler pr. år, eller et til to i uken. Eple er et godt valg som en av fem om dagen. Frukten inneholder mye naturlige fiber og langsomme karbohydrater som påvirker blodsukkeret på en gunstig måte. Men viktigst av alt er den gode smaken.

Lange, lyse dager gir frisk smak og røde kinn

- Vi er det landet lengst mot nord som dyrker epler. Det er det kjølige klimaet med de lange lyse dagene og de korte kalde nettene som gir den friske fine smaken, forteller Marius Egge, som dyrker epler i Lier.

De ulike sortene har forskjellige kjennetegn og kvaliteter. De vanligste sortene som dyrkes i Norge, er gule med røde kinn mot solsiden. Aroma, Summerred, Discovery og Rød Gravenstein er gode både som spiseepler og i matlaging. Andre sorter vi kjenner fra fruktdisken er Julyred, Åkerø og Rød Prins/Kronprins.

Bare 13 % av eplene vi spiste i Norge i 2014 var norske. Norske epler høstes fra midten av august til november, og selges i butikken i samme periode. Prognosen sier at vi kommer til å produsere ca. 6000 tonn norske epler i 2015-sesongen.

- Akkurat nå er norske epler på sitt beste, så bruk epledagen som en god anledning til å feire høsten, oppfordrer informasjonssjef Gerd Byermoen i opplysningskontoret for frukt og grønt.

Stressfri treretters meny på epledagen

I år faller epledagen på en lørdag. Hvorfor ikke invitere gode venner til en helaften med epler? Tenn stearinlys og legg opp til en stressfri treretteres. Hovedretten lager seg selv, mens du koser deg ved bordet sammen med gjestene. Vi har hentet frem et menyforslag her:

Forrett:     Chèvre på epleskiver med timian

Hovedrett: Ovnsrett med eple og svinekjøtt

Dessert:     Tilslørte høstpiker

Flere oppskrifter med epler finner du på her.

Kontakter

Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. +47 952 83 171 - e-post: gerd.byermoen@frukt.no


Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. +47 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Nå er norske epler på sitt beste, så bruk epledagen som en anledning til å feire høsten. Foto Telefrukt.
Nå er norske epler på sitt beste, så bruk epledagen som en anledning til å feire høsten. Foto Telefrukt.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye