LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinningLOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinningLOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

Fra radio til ny råvare

Del
Norsk radio digitaliseres. Digital radio betyr flere kanaler og mer innhold over hele landet. Men det vil også bety at flere personer bytter radioapparater. Da er det godt å vite at minst 93 prosent av materialene i en radio kan gjenvinnes og bli til noe nytt.
Avfallsbransjen står klar til å ta imot radioer som leveres inn til gjenvinning. Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge og Marianne Holen, daglig leder i LOOP - stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Avfallsbransjen står klar til å ta imot radioer som leveres inn til gjenvinning. Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge og Marianne Holen, daglig leder i LOOP - stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

LOOP og radiobransje-selskapet Digitalradio Norge har inngått et informasjonssamarbeid for å sikre ombruk og gjenvinning av radioapparater i hele landet i tiden fram mot FM-slukking.

- Det er viktig at folk får god informasjon om radioapparatene der de bor. Gjennom samarbeidet vil både kommuner, renovasjonsselskaper og retur- og gjenvinningsbransjen motta og videreformidle informasjon om hvordan man kan oppgradere, eller gjenvinne FM-radioer, sier Marianne Holen, daglig leder i LOOP.

Mange radioer er berørt

Radio står overfor en modernisering både i Norge og Europa, og de nasjonale FM-nettene i Norge slukkes i 2017. Ifølge Digitalradioundersøkelsen, en undersøkelse som utføres jevnlig for Digitalradio Norge av TNS Gallup, er 7,9 millioner radioapparater i norske husstander berørt av overgangen fra FM til DAB.

- Mange FM-radioer kan oppgraderes slik at de er i stand til å ta imot digitale radiosignaler.
Men vi vil nok se en større utskifting av radioapparater enn tidligere i tiden framover, sier
Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge. Det er viktig at de gamle radioene ikke blir stående og støve ned, men at de blir levert til gjenvinning.

Ikke noe søppelberg

Radio utgjorde i 2014 en liten andel av alt elektronisk og elektrisk avfall som ble levert til retur. Marianne Holen avkrefter myten om at radioene vil bli til søppelberg. - Tvert imot, ved å levere inn de gamle radioene til gjenvinning tar vi vare på ressursene i radioene, og sikrer at avfallet blir håndtert på en forsvarlig måte. På den måten kan de materialgjenvinnes og brukes som råstoff i produksjon av nye produkter, sier Holen.

LOOP driver sortere.no, en nettguide for kildesortering og gjenvinning. På sortere.no får du svar på hvor du kan levere de gamle radioapparatene der du bor.

-Gamle radioer kan enkelt leveres til gjenvinning. Ta med radioen til en butikk som selger radioer! Alle butikker som selger radioer har forpliktet seg til å ta i mot gamle apparater, sier Holen. Du kan også levere radioen på din kommunale gjenvinningsstasjon.

Riksdekkende FM-nett vil slukkes i løpet av 2017, og starter med Nordland 11. januar 2017.

Nøkkelord

Kontakter

Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge
Epost: hagerup@radio.no
Mobil: 920 46 088


Marianne Holen, daglig leder i LOOP
Epost: marianne@loop.no
Mobil: 481 26 962

Bilder

Avfallsbransjen står klar til å ta imot radioer som leveres inn til gjenvinning. Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge og Marianne Holen, daglig leder i LOOP - stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Avfallsbransjen står klar til å ta imot radioer som leveres inn til gjenvinning. Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge og Marianne Holen, daglig leder i LOOP - stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Last ned bilde

Lenker

Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Kjølberggata 21
0653 Oslo

24 02 20 09http://www.loop.no
Fakta Oppgradering av radio Ved bruk av en adapter kan du motta DAB+-sendinger på FM-radioen din. Dette gjelder også bilradioer. Gjenvinning av radioer Om lag 93 prosent av materialene i radioen kan gjenvinnes. Lyd- og billedutstyr (tallet inkluderer ikke TV) utgjorde 3,8 prosent av alt elektronisk og elektrisk avfall som ble levert til retur i 2014. Lyd og billedutstyr omfatter eksempelvis produkter som kameraer, cd- og dvd-spillere og stereoanlegg, og utgjorde 5,5 tonn av totalt 145,6 tonn EE-avfall. Radioen digitaliseres Norge er i en omlegging fra analog til digital radio for alle riksdekkende kanaler, og enkelte lokalkanaler. Med digital radio utvides radiotilbudet i hele Norge. Mer enn 90 prosent av befolkningen kan nå høre 22 riksdekkende radiokanaler. Det er god DAB-dekning over hele landet. De riksdekkende DAB-nettene har like høy og til dels høyere befolkningsdekning enn riksdekkende FM-nett. DAB-dekningen langs veinettet er generelt bedre enn FM-dekningen. Utlandet Det er i dag DAB-sendinger over store deler av Europa og mange land har begynt overgangen fra analoge til heldigitale sendinger. Storbritannia, Tyskland, Nederland, Sveits, Østerrike, Sverige og Danmark er i en omlegging med enten gitte kriterier eller en tidsfestet målplan for overgang til DAB og digital radio. I mange andre land pågår utbygging av sendernett med DAB-teknologi. Digitalradio i tall Digitalradioundersøkelsen, TNS Gallup punktmåling 2015: • 56 prosent av radiolytterne bruker digital radio hver dag • 44 prosent av lytterne hører kun via FM-radio hver dag • 55 prosent av alle norske husstander har minst en DAB-radio. Det er 2,1 millioner DAB-radioer i Norge. • 20 prosent av personbilene er i dag utstyrt med en DAB-radio • 7,9 millioner radioapparater i norske husstander vil være berørt av FM-slukkingen. FM-radioer kan oppgraderes eller leveres til retur. DAB-dekning NRK har minst 99,5 prosent befolkningsdekning på DAB. Kommersiell radio har 92,8 prosent befolkningsdekning på DAB, dekningstallene er bekreftet av Nkom. Omtrent 50 prosent av befolkningen har i tillegg et lokalradiotilbud på DAB. Om LOOP LOOP Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning jobber for å skape gode kildesorteringsvaner i befolkningen. LOOP ble opprettet av returselskapene i 2000. LOOP samarbeider tett med aktører i retur- og gjenvinningsbransjen, kommunale og interkommunale avfallsselskaper, næringslivet, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner. Om sortere Sortere.no er en kildesorteringsguide på nett. Her får du svar på hvordan du skal kildesortere forskjellige typer avfall, og hvor du kan levere. Sortere.no er driftet av LOOP og er et samarbeid mellom kommuner, renovasjonsselskaper og retur- og gjenvinningsbransjen. Sortere.no mottar årlig støtte fra Klima- og miljødepartementet.

Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye