Rotgrønnsaker er kult

Det er ingen overdrivelse å påstå at rotgrønnsaker har lange røtter som menneskeføde,- ja, flere tusen år bakover i tid. Og de produseres i dag over store deler av verden. Her i Norge produseres rotgrønnsaker over det meste av landet. De har god lagringsevne, de omsettes i alle grøntavdelinger og de er i hovedsak billige.
Rotgrønnsaker er næringsrike produkter med vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer, viktige karbohydrater og naturlig fiber. De er svært enkle å tilberede hjemme ved kjøkkenbenken, men også i de mange restauranter. Og det er nettopp verdens mest trendy restaurantene som har tatt rotgrønnsakene tilbake på matfatet som moderne råvarer. Det skal vi være glade for. Bruksområdene er mange: Kokte, ovnsbakte, i gryteretter, i wok, i supper, rå eller kokte i salater, i råkost, i moser, gratinerte, i omeletter, rå i staver som snacks med dipp til, i gjærbakst og kaker, som chips og til og med i smoothies.
Barn læres lett opp til å like rotgrønnsaker. Gulrøtter og kålrot har en lett søtsmak som barn lett tar til seg. De kan være utgangspunktet for å lære nye smaker.
Rotgrønnsaker er flotte å bruke som mellommat eller som et tillegg i matpakken både for små og store. Gulrøtter, kålrot, reddiker, polkabeter, m.fl. kan skjæres i skiver eller staver og tas med i en plastpose eller plastboks. Det er velsmakende, friskt, næringsrikt og inneholder ikke unødige kalorier. En gulrot eller en kålrotskive kan bidra til å unngå fristelser som sjokolade, boller, m.m. når sulten melder seg.
Grønnsakforbruket er økende. I 2013, som foreløpig er siste året med ferdig statistikk, lå forbruket for hver og en av oss på 50.7 kg i året. Verdiøkningen var på 9 %. Gulrøtter er vår største rotgrønnsak med et forbruk på hele 8 kg i året. Det er rett og slett verdensrekord.
Kontaktperson:
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt,
E-post: britt.kasin@frukt.no.
Telefon: 916 36 870
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt,
E-post: britt.kasin@frukt.no.
Telefon: 916 36 870
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom