Nordmenn vil ha rotgrønnsaker

Røtter er sunt og godt
Ferske tall fra Landbruksdirektoratet viser at lagerbeholdningen av rotgrønnsaker har gått opp siden i fjor, og for noen av sortene er beholdningene den største på ti år. Persillerot har gått opp med hele 141 prosent og knollselleri med 30 prosent, mens gulrøtter øker med 3 prosent, som betyr rundt 1.500 tonn i volum.
- Vi har lange tradisjoner for å bruke rotgrønnsaker her i landet. De kan produseres over store deler av landet og har generelt god lagringsevne. De omsettes i alle grøntavdelinger, er billige, har et stort bruksområde og er deilige på smak og svært næringsrike. Og ikke minst så inneholder de naturlige fiber, vitaminer, mineraler, de gode karbohydratene, sporstoffer og antioksidanter, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Tror på fortsatt vekst
I handelen melder Bama om økning i salget på nesten alle rotvekster. Persillerot, neper og pastinakk har blant annet god økning, men det er spesielt rødbeter som har gått til værs, med en økning på 90 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor.
- Salget av rødbeter passerer snart 500 tonn, opplyser Espen Gultvedt i Bama, som har kjørt kampanjer med sine kunder på rotvekster i år, noe som, sammen med reklamekampanjer i ulike media, har bidratt til vekst.
- Vi ser fortsatt vekstmuligheter, så vi kommer til å øke produksjonen av norske rotgrønnsaker til neste år, sier Gultvedt.
Løfter frem nisjeprodukter
Coop har opplevd en økning i salget i volum av gruppen beter, pastinakk, jordskokk og nepe på 23,6 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor på samme tid. Persillerot vokser også kraftig.
- Vi har jobbet aktivt med å løfte frem nisjeprodukter, som vi har fått en fin vekst på. Det er mye positivt som skjer, også når det gjelder økologiske rotgrønnsaker. Vi har nettopp lansert en økologisk rotmix som har fått god mottakelse, sier Geir Ødevarp i Coop Norge.
Gulroten fører an
Gulroten er i vinden som aldri før og trekker de andre rotgrønnsakene med seg. Nye produkter som regnbuerøtter, samt positiv omtale i media, gir en ekstra puff for den populære roten.
Bama har hatt en vekst på 8 prosent på norsk gulrot i år, og kommer til å passere 20.000 tonn i løpet av noen få uker, mens Coop forventer at gulrot kommer til å vokse ytterlige i tiden som kommer.
- Gulroten er vår mest populære rotgrønnsak. Vi elsker gulrøtter og er faktisk verdensmestere i forbruk. Vi spiser hele 8 kg hver og en av oss gjennom året. Og de andre rotgrønnsakene følger etter. Rotgrønnsaker brukes jo gjerne sammen i matlagingen, sier Britt Kåsin.
Har jobbet med næringen
Opplysningskontoret for frukt og grønt har gjennom en 4-5 års periode jobbet nært sammen med næringen om å øke folks forståelse for og friste til et økt forbruk av rotgrønnsakene.
- Dette har gitt resultater, og det er gledelig at vi nå ser en økning av disse fantastiske produktene, sier Britt Kåsin.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Tlf: 916 36 870.
E-post: britt.kasin@frukt.no
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom