5 middager til hele familien til under 500 kr

Hva skal vi ha til middag?
Løk, potet, kål, gulrøtter, og hakket tomat er billige basisvarer som passer i de aller fleste matretter sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. For kun 100 kr kan du kjøpe 1 kål, 1 kg løk og 2,5 kg potet. Det er mye mat for pengene! Med disse basisvarene vil man enkelt kunne lage gryter, supper eller f.eks en god pastasaus med masse grønnsaker.
Gulbrandsen anbefaler å se på råvarene du har i kjøleskapet og tenke på hva som passer sammen. I tider der økonomien kan føre til at vi ikke nødvendigvis lager det vi pleier på grunn av presset økonomi, må man kanskje tenke nytt.
– Gjør dette til en fordel der du må bruke fantasien på en annen måte og bli kreativ på smaker og sammensetninger sier hun.
Næringsrike supper til under 50 kroner
– Supper er utrolig rimelig. Lager man det fra bunnen kan det bli enda rimeligere, og ikke minst mer næringsrikt forteller Gulbrandsen.
Supper kan varieres i det uendelige og er supert å lage hvis du har grønnsaker som begynner å bli litt slappe og må brukes opp. Varier konsistensen på suppene; kutt grønnsaker i grove biter, kok dem møre og server. Vil du ha en mer kremet suppe kan du bruke en stavmikser.
Gulrotsuppe til ca 17 kr for 4 personer:
1/2 pose gulrot; ca 10 kr
½ løk: ca 2 kr
1 buljongterning: ca 1 kr
2 dl melk: ca 4 kr
Se oppskrift: Enkel gulrotsuppe
Fransk løksuppe til 4 personer til ca 44 kr:
5 løk: ca 14 kr
1 buljongterning: ca 1 kr
4 skriver brød: ca 9 kr
2 dl gulost: ca 20 kr
Se oppskrift: Fransk løksuppe
Restegryter til under 100 lappen
Det kan være lurt å ha oversikt over når ulike råvarer er i sesong, da disse varene ofte er billigere enn grønnsaker som ikke er i sesong. Rotgrønnsaker er ofte rimelige, og er tilgjengelig i store deler av året. De passer perfekt i gryter. Lag «restegryte» dersom du har mye grønnsaker i kjøleskapet som må brukes opp;
Rotgrønnsaksgryte til ca 100 kr
10 poteter: ca 25 kr
4 gulrøtter: ca 15 kr
½ kålrot: ca 12 kr
1 sellerirot: ca 41 kr
300 g hodekål: ca 10 kr
Se oppskrift: Rotgrønnsaksgryte
Pimp opp den billige spagettien med rimelige basisvarer
Mange tyr til pasta fordi det er svært rimelig og passer til det meste. Det er enkelt å la pasta spille hovedrollen i måltidet. Serverer man pasta med gode råvarer enten i form av en digg pastasaus eller råvarer som tar like stor plass som pastaen, vil man få et godt og næringsrikt måltid som vil mette mer enn dersom det kun serveres pasta.
Spagetti med kål og soltørkede tomater til 4 pers ca 100 kr:
1 pakke fullkornsspagetti: ca 20 kr
½ løk: ca 2 kr
2 båter hvitløk: ca 1 kr
¼ hodekål eller nykål: ca 4 kr
4 store aromasopp i båter: ca 6 kr
3 dl matfløte: ca 20 kr
4 ss soltørkede tomater i strimler: ca 15 kr
50 g finrevet gulost: ca 30 kr
Se oppskrift:Spagetti med kål og soltørkede tomater
Wok i en fei!
Mange har hektiske hverdager der middagen må gå kjapt. Wok er noe av det raskeste du kan tilberede, det krever bare litt tid til kutting først. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet, kan man tilberede smakfulle middagsretter på under 15 minutter.
Wok med gulrot til 4 personer til ca 70 kr:
1 finhakket rød chili: ca 2 kr
3 båter knust hvitløk: ca 2 kr
1 ss revet ingefær: ca 5 kr
½ rødløk istrimler: ca 4 kr
2 gulrøtter i strimler: ca 6 kr
¼ rødkål: ca 3 kr
100 g ristede cashewnøtter: ca 20 kr
Saften av en lime: ca 3 kr
I pk eggnudler: ca 20 kr
Se oppskrift: Wok med gulrot
Serveres med den proteinkilden du vil
Både wok, supper, gryter og spagetti kan serveres med et proteinrikt alternativ som fisk, bønner, linser, kylling eller kjøtt. Det er helt opp til deg. Et vegetarisk alternativ med linser og bønner er proteinrikt, fiberrikt og veldig rimelig.
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?26.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Inntaket av frukt gikk ned i 2022, dette bekreftes i den helt ferske Frukt- og grøntstatistikken som ble presentert på Bjørvika torsdag denne uken. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener det kan være flere årsaker til nedgangen.
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?14.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut (1).
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
Betaler for vann og minimalt med grønnsaker6.3.2023 10:19:59 CET | Pressemelding
Hvor mye tomat forventer du at det er i en tomatsuppe? Når vi kjøper ferdigsupper vet de fleste av oss at den ikke inneholder 100 % tomat. Men visste du at enkelte av suppene nesten bare inneholder vann og at en tomatsuppe fra pose kan inneholde hele fire ganger mindre tomat enn en hjemmelaget suppe?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom