Hjelp barna å spise sunt døgnet rundt - det er lettere enn du tror

Ved skolestart deler igjen OFG ut mer enn 70 000 bøker til alle barn som begynner i førsteklasse. Totalt har mer enn 300 000 elever og deres foreldre fått tips og råd til et sunnere kosthold når boken deles ut til alle landets førsteklassinger for 5. år på rad. Førsteklassingene blir oppfordret til å gi boken til mor og far som en inspirasjon og en selvhjelp til enkel og sunn hverdagsmat.
Det går ofte litt fort i svingene om morgenen for de fleste av oss. Barna skal på skolen, matpakker skal smøres og vi skal rekke arbeidet. Senere på dagen, når vi kommer hjem fra jobb og skole, har vi kanskje bare en halvtime på å lage og fortære middagen før vi skal avgårde på fritidsaktiviteter. Da er det fort gjort å velge løsninger med for mange usunne ingredienser.
Hensikten med boken er å gi en samling av gode eksempler på sunn og god hverdagsmat i en travel hverdag for hverdagsmammaene og - pappaene. Det er hverken vanskelig, dyrt eller tidskrevende å lage sunn og god hverdagsmat om vi legger en liten plan over hva familien skal spise gjennom uken. Inkluderer vi i tillegg barna, gir dette svært positive resultater.
Gode kostholdsvaner bør etableres tidlig i barneårene. Sunn mat må imidlertid ikke oppfattes som en tvangstrøye eller en streng pekefinger. Et sunt kosthold skal være positivt og lystbetont. Forfatterne av boken, Geitmyra matkultursenter for barn og Rune Blomhoff (ernæringsprofessor ved Universitet i Oslo) beskriver, på en lettfattelig og inspirerende måte, hva som er sunt, og hvorfor vi skal spise sunt, i tillegg til mange fargerike eksempler.
Kontaktperson: Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt. E-post: guttorm.rebnes@frukt.no. Tlf.: 908 58 227.
Nøkkelord
Kontakter
Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt. E-post: guttorm.rebnes@frukt.no. Tlf.: 908 58 227.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom