Elever skal forske på språket de voksne ikke forstår

Vi har mange språk og dialekter i Norge i dag, men vi vet ikke nok om hvordan de faktisk brukes. I Forskningskampanjen 2014 ber derfor språkforskere elever om hjelp til å finne ut hvilke språk de unge kan og når de bruker dem. Forskningskampanjen arrangeres hver høst, og hvert år hjelper skoleelever forskere med å undersøke et nytt tema.
- Med Forskningskampanjen vil Forskningsrådet vise barn og unge hvordan forskning foregår, og gi dem en mulighet til å bidra i et reelt forskningsprosjekt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.
Skal ta tempen på språket
I årets kampanje skal elevene notere seg slangord, lånord, engelske ord eller andre og uttrykk som de selv og som andre jevnaldrende bruker. De skal også undersøke hvor mange språk og dialekter som er representert i klassen og i hvilke situasjoner de ulike språkvariantene brukes. Forskere ved MultiLing Senter for flerspråklighet (Universitetet i Oslo) skal analysere dataene elevene samler inn. Med hjelp fra elevene håper de å få en bedre forståelse av det språklige mangfoldet i Norge og hvordan språket endres.
Språkforsker Bente Ailin Svendsen ved MultiLing er spent på hva elevene finner ut:
- Det er de unge som tar i bruk nye ord og vendinger, og det er ofte her språkendringer starter, forteller forskeren. – Når man forsker på endringer i språket er det derfor spesielt nyttig å få hjelp av barn og unge, påpeker Svendsen.
Forskningskampanjen arrangeres hvert år i forbindelse med forskningsfestivalen Forskningsdagene. Kampanjen foregår i september, men allerede nå er det mulig for skoler å melde seg på!
Fakta om Forskningskampanjen
- Arrangeres hvert år i forbindelse med Forskningsdagene i september.
- Åpner nå for påmelding fra alle klassetrinn, også videregående.
- Er et samarbeid mellom Forskningsrådet, Nettverk for Miljølære (Universitetet i Bergen) og et forskningsmiljø.
- Årets forskningsmiljø er MultiLing Senter for flerspråklighet, et senter for fremragende forskning ved Universitetet i Oslo
Lenker:
www.forskningskampanjen.no (direkte til påmelding: http://www.miljolare.no/ord/ )
http://www.forskningsradet.no/no/Nyheter/Skoleelever_skal_hjelpe_sprakforskere/1253996856662/p1174467583739
Kontaktperson: Marit Møllhausen, 934 09 108, mmo@forskningsradet.no
Alle foto: Forskningsrådet/Thomas Keilman
Bilder



Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom