126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter

Del

Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.

Forskningsrådet/Jonas Bendiksen

– Det er ingen tvil om at vi i Norge satser på den frie, nysgjerrighetsdrevne forskningen. Forskerne som får støtte til sine prosjekter nå, vil være med på å flytte den internasjonale forskningsfronten. Det trenger vi for å sikre norsk konkurransekraft og beredskap fremover, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.

Av 83 søknader som ble sendt inn til Forskningsrådet mai til desember i 2024, blir tolv nå innvilget i den første tildelingen fra FRIPRO Banebrytende forskning i 2025.

– Gratulerer så mye til alle prosjektene som har fått støtte i dag! Når vi skal møte morgendagens utfordringer, både de vi kjenner og ikke kjenner, må vi satse på banebrytende nysgjerrighetsdrevet forskning, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Åtte av prosjektene som får finansiering er Forskerprosjekt for erfarne forskere og fire er Forskerprosjekt for tidlig karriere. I denne runden ble ingen søknader om Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet innvilget.

Lenger ned i saken finner du prosjekteksempler og en fullstendig oversikt over alle 12 søknader som er innvilget i denne runden.

Ny banebrytende forskning

FRIPRO finansierer prosjekter i alle akademiske fag. Her er noen smakebiter på problemstillingene som vil bli forsket på i årene framover som resultat av denne tildelingen. Fullstendig liste over prosjektene som tildeles finner du nederst i saken.

Kunstig intelligens i et økonomisk nytteperspektiv

Hvilke positive effekter i form av innovasjon, produktivitet og økonomisk vekst vil kunstig intelligens kunne bidra til? Hvilke er de mulige økonomiske skadevirkningene, som arbeidsledighet i teknologimarkedet, økt markedskonsentrasjon og en forverring av ulikheter i inntektsnivå i ulike bransjer? Forskere ved UiO får 12 millioner kroner for å forske på betydningen av kunstig intelligens i et kost-nytte perspektiv.

Dråpens bevegelsesmønster

Hvordan påvirker egentlig hårete overflater hvordan dråper renner? Forskere ved UiO får 12 millioner kroner for å studere dråpers ferd over overflater dekket med myke, hårlignende fibre. Ved hjelp av eksperimenter og simuleringer vil de finne ut hvordan fibrene påvirker bevegelsesmønsteret og likevekten til dråper. Målet er å forstå hvordan man kan kontrollere dråpeflyt på slike overflater, noe som kan være nyttig i mange tekniske og biologiske anvendelser.

Hva får gammastråler i lyn til å flimre?

Lyn sender ikke bare ut synlig lys, men også gammastråling. Gammastråling er lys med veldig kort bølgelengde og kommer som et blink fra lynet. Forskere har nylig oppdaget at intensiteten i blinket kan variere sterkt i løpet av den korte tiden det varer. Hvorfor skjer dette? Forskere ved UiB får 12 millioner kroner for å bidra til en bedre forståelse av lyn og hvilke prosesser som skjer i atmosfæren.

Fremtidens batterier

Litiumionbatterier brukes i alt fra små elektroniske dingser til elbiler og lagring av strøm i det elektriske nettet. Dagens batterier har en flytende elektrolytt. En forsker tidlig i karrieren ved NTNU får 8 millioner kroner for å lage detaljerte modeller av en ny type fast elektrolytt som kun inneholder lett tilgjengelige materialer. Det finnes allerede elektrolytter i fast form i dag, men så langt er de for dårlige, for dyre og for lite tilgjengelige. Hvilke mikrostrukturer og tilsetninger kan gi elektrolytten egenskapene som skal til for å kunne brukes i fremtidens batterier?

Kan vi redusere risikoen for kreft allerede mens barnet er i mors liv?

Hos noen pasienter med aggressiv brystkreft eller eggstokkreft, er kreften forårsaket av en genendring som skjedde allerede da kvinnen var et foster i morens mage. Forskere ved UiB får 12 millioner kroner for å lete etter nøyaktig når og hvorfor denne endringen skjer. Kanskje endringen kan hindres?

Kvinnehjerter og mannehjerter

Kvinner har ofte større bieffekter av medisiner og større risiko for hjerteproblemer enn menn. Likevel er kvinner underrepresentert i de fleste studier på hjertehelse. Hvordan skal leger kunne behandle kvinnelige pasienter riktig dersom forskningen bare er gjort på menn? Forskere ved UiO får 12 millioner kroner for å studere hvordan hjertet påvirkes av aldring både hos kvinner og menn.

Medisiner mot cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom vi i dag ikke har noen medisiner mot. Autoimmune sykdommer skyldes at immunforsvaret forveksler kroppens eget vev eller celler med farlige inntrengere, som bakterier, virus og parasitter. Ved cøliaki angriper immunforsvaret tynntarmen. Forskere ved OUS får 12 millioner kroner for å studere et enzym knyttet til cøliaki som kan bringe forskningen et skritt nærmere en medisin mot cøliaki.

Hva er et dyr verdt?

Årlig blir milliarder av dyr ofre for menneskelig aktivitet. Dyrenes behov og velferd settes sjelden foran menneskelige behov. En forsker tidlig i karrieren ved Universitetet i Oslo får 8 millioner kroner for å utforske hvordan vi kan ta bedre hensyn til dyrs interesser i beslutningsprosesser, ved å bruke økonomiske og etiske prinsipper og metoder.

Om søknadsbehandlingen

Søknadene som nå er ferdig behandlet, ble sendt inn i perioden fra mai til desember. Behandlingstiden varierer fra 2-9 måneder for søknadene som er behandlet nå. Variasjoner i behandlingstiden skyldes blant annet ulikt antall innkomne søknader på det enkelte fagområdet og ulik tilgang til fagfeller. Alle søknader til FRIPRO sendt inn i mai 2024 eller tidligere er ferdigbehandlet. Neste tildeling fra FRIPRO er planlagt til uke 14.

Søkere som har fått innvilget eller avslått søknaden sin nå, har fått brev om dette på Mitt nettsted.

Du kan lese mer om bevilgningsprinsippene og søknadsbehandlingen i FRIPRO på informasjonssiden til FRIPRO.

Hovedorganisasjon

Søknadsnummer

Prosjektleder

Prosjekttittel

Støttebeløp

Forskerprosjekt for tidlig karriere (FRIPRO)

NTNU

354614

Benjamin Williamson

Tuneable and Earth Abundant Solid-State Electrolytes for Li-ion Batteries

8 000 000

UiO

355127

Aksel Braanen Sterri

Valuing Animals

8 000 000

NTNU

355488

Johann Riemensberger

Photonic integrated ultra-broadband nonlinear optical amplifiers and quantum light sources

7 990 000

UiO

356873

Harry Thorpe

PEAK: Plasmid Evolution and Antimicrobial resistance in Klebsiella pneumoniae

5 876 000

Forskerprosjekt for erfarne forskere (FRIPRO)

UiO

354005

Fulvio Castellacci

Artificial Intelligence: Growth, Inequalities and Public Policies

12 000 000

UiB

354761

Stian Knappskog

The timing and causes of pathogenic embryonic BRCA1 epimutations

12 000 000

UiO

355133

Andreas Carlson

HAIRY: Equilibrium, dynamics and flow control of droplets on soft hairy surfaces and channels

12 000 000

UiB

355149

David Sarria

What makes “Flickering Gamma-ray Flashes” Flicker ?

11 723 000

UiO

355446

Valeria Vitelli

Bayesian Rank-based unsupervised Integration of multi-source Data in cancer Genomics and the digital Economy

12 000 000

OUS

355549

Ludvig M. Sollid

Exploring novel therapies for celiac disease centered around the autoantigen transglutaminase 2

11 999 000

UiO

356150

Marit Inngjerdingen

Cytotoxic activity of NK cell-derived extracellular vesicles against cancer cells.

12 000 000

UiO

356408

Cathrine Rein Carlson

EstroHeart. Understanding the Female Heart Health, Aging Mechanisms and Sex Differences

12 000 000

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye