60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.

Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser for utdanning og forskning. Ifølge Ukrainas utdannings- og vitenskapsdepartement og Ukrainas nasjonale vitenskapsakademi er 131 universiteter og høyskoler skadet gjennom krigshandlinger, og mer enn 50 forskningsinstitusjoner har blitt skadet eller ødelagt. Det har siden fullskala-invasjonen vært viktig for Forskningsrådet å støtte det ukrainske Forskningsrådet NRFU (The National Research Foundation of Ukraine) og ukrainske forskningsmiljøer.
– Det er avgjørende at Ukraina bevarer sterke kunnskapsmiljøer, kunnskap og kompetanse. Det trengs nå og ikke minst når landet skal bygges opp igjen – og det skal Norge bidra til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.
Forskningsrådet innfører nå flere tiltak for å styrke ukrainsk forskning, både på kort og lang sikt.
– Vi må gjøre mer for Ukraina, og det haster, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit. Ukraina er en sterk forskningsnasjon og jeg er dypt imponert over hvordan våre kollegaer i Ukraina har klart å holde forskning og forskningssamarbeid i gang under nær umulige forhold.
– Disse midlene og tiltakene vil være et viktig bidrag til ukrainsk forskningskapasitet- og samarbeid. Styrkning av forskningsmiljøene er også et viktig bidrag for fremtidig gjenoppbygging av Ukraina, sier Sundli Tveit.
Umiddelbare utlysninger
– Nå har det vært viktig at vi finner mekanismer som gjør at vi kan støtte ukrainske forskere raskt, sier Sundli Tveit. Vi iverksetter derfor umiddelbart følgende tiltak:
- Det settes av 30 millioner kroner til en felles utlysning mellom det Ukrainske Forskningsrådet og Norges forskningsråd. Utlysningen skal utformes sammen med det ukrainske forskningsrådet, og vil legges ut så raskt som mulig.
- Etablerte forskningsprosjekter med oppstart i 2025 kan søke om å få et tilleggsprosjekt for å kunne invitere inn en ukrainsk forsker i sitt arbeid. Dette støttes med inntil 10 millioner.
- Prosjektetableringstøtte i Horisont Europa – der norske koordinatorer kan søke om ekstra prosjektetableringsstøtte for å inkludere ukrainske partnere i sin søknad til Horisont Europa for 2025 t.o.m 2027 (2 + 3 + 3 millioner kr/år).
Nye utlysninger i 2026
I 2026 vil Forskningsrådet også ha utlysninger der Ukraina øremerkes som område, gjennom tematiske utlysninger innenfor samfunnssikkerhet og beredskap og demokrati under press. Utlysningene utvides med til sammen 10 millioner kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noFølg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom