Dinero

346 prosents økning av kontaktløse betalinger

Del

Vi bruker færre kontanter, og «tæpper» mer enn aldri før, ifølge Nets.

TÆPPING: Stadig flere betaler kontaktløst. Foto: Nets
TÆPPING: Stadig flere betaler kontaktløst. Foto: Nets

Bare i oktober i år ble det omsatt 54 milliarder kroner fordelt over 167,9 millioner kortkjøp. Det svarer til en økning på 3,5 prosent i antall transaksjoner sammenlignet med oktober 2018, og en økning på 2 prosent i kroner og øre.

– Nordmenn ligger i verdenstoppen i kortbruk, og det settes stadig nye rekorder. I løpet de siste 10 årene har kortbruken i Norge nesten doblet seg. Hittil i 2019 har det vært en meget sterk vekst i kontaktløse betalinger og denne veksten vil trolig øke i månedene som kommer, sier pressesjef for Nets i Norge, Stein-Arne Tjore, i en pressemelding.

Det har nok pressesjefen rett i, all den tid vi har både Black Friday og julehandelen foran oss, perioder som setter nye kortrekorder for hvert år, melder Dinero.no.

23,6 millioner «tæppinger»

BankAxept-kort ble i oktober «tæppet» 23,6 millioner ganger for 4,8 milliarder kroner. I oktober i fjor ble det gjort 5,3 millioner kontaktløse BankAxept-kjøp, og dagens tall svarer derfor til en økning på hele 346 prosent.

– Gjennom hele 2019 har det vært en god vekst i kontaktløse betalinger, og den blir enda sterkere nå som Coop har aktivert terminalene i alle sine butikker. Vi forventer både at antallet transaksjoner og snittbeløpet per betaling vokser. Vi er helt klart i ferd med å etablere nye betalingsvaner, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

I takt med at kortkjøp og kontaktløse betalinger øker jevnt og trutt, minker uttak av kontanter i minibank og i kassa ved kjøp i butikk. Fra 2017 til 2018 har disse typer kontantuttak sunket med 13 og 18 prosent respektivt, kommer det fram i Norges Bank-memoet «Kunderetta betalingsformidling 2018».

– Det er brukerne som velger om de ønsker å bruke kontanter, kort eller andre betalingsløsninger. Så lenge det finnes noen som ønsker å bruke kontanter, er det Norges Banks oppgave å dekke etterspørselen med sedler som er sikre i bruk, sier direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum, til Dinero.no. 

Kontaktløst overalt fra 2020

Fra og med 2020 er det krav om at alle operative betalingsterminaler i Norge skal støtte kontaktløshet og ha denne funksjonaliteten aktivert. Samtidig som det stadig lanseres nye kontaktløse betalingsalternativer som Apple Pay, Google Pay og Coopay, betyr dette at kontaktløse betalinger vil øke fra og med nyåret.

Samtidig har den grensen for kontaktløse kortbetalinger økt fra 200 til 400 kroner fra og med april i år, noe som betyr at de fleste «tæppinger» ikke behøver identifisering i form av PIN-kode. Gjennomsnittsbeløpet for transaksjoner er i dag på rundt 320 kroner.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

TÆPPING: Stadig flere betaler kontaktløst. Foto: Nets
TÆPPING: Stadig flere betaler kontaktløst. Foto: Nets
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom