3 tips til påskefrokosten
I Norge har vi mange fridager i påsken. Dette gir noen muligheter til å lage ekstra kos rundt maten. Og nå som vi endelig kan være mange rundt bordet igjen, er det hyggelig å etablere noen nye og smakfulle påsketradisjoner.
Vi spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året. Omtrent 26 millioner egg i Norge i løpet av de fem påskedagene.
Brød har kanskje ikke vært den sterkeste påsketradisjonen i Norge, men i mange andre land er påskebrødet sentralt. I Israel baker man Matzah, i England bys det på rosinfylte korsboller på langfredag og i grekernes tradisjonelle påskebrød er det hele egg.
– Vi foreslår derfor å kombinere egg og brød til en uslåelig matopplevelse i påsken, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Her er noen utvalgte påskefrokoster som garantert faller i smak blant små og store.
1. Lag påskefrokosten sammen med barna
I påsken har mange god tid til å lage mat sammen og hva er vel bedre enn å få barna med på matlagingen.
– Har du prøvd å dyppe sprøstekte brødstaver i et bløtkokt egg før? Det er kjempegodt og ikke minst et morsomt innslag til påskefrokosten, forteller Nordbø. – I tillegg til å lage eggerøre, omelett og andre eggeretter kan barna være med å bake til frokosten. Å bake eggebrød, påskeharer med eller uten egg vil garantert være moro for barna.
2. Bak en ny påsketradisjon
Påskens måltider krever et skikkelig godt påskebrød. Du kan enkelt bake brødet selv, og kanskje la påsken bli en ny bakehøytid.
– I 2020 arrangerte Opplysningskontoret for brød en konkurranse om Norges påskebrød og et saftig og godt brytebrød stakk av med seieren. Dette passer utmerket til frokosten. Eltefritt grytebrød gjør seg nesten selv, og om du har hevet deg på surdeigsbølgen, er surdeigsbrød med havre et godt følge til retter med egg, påpeker Nordbø
3. Bruk egget på nye måter
Det finnes mange måter å servere egg på og en veldig enkel og dekorativ måte er å steke speilegget inne i skiva.
Topper du en surdeigsskive med revet egg, viser du frem egget på en helt ny måte. Dette er frokosten for deg som virkelig vil kose deg. De luftige trådene av kokt egg som rives over skiven setter prikken over i-en.
Og hva er mer luksus enn posjert egg? Eggs Benedict er en klassiker som godt kan tas frem i påsken. Denne består av en sprø skive brød, spinat, skinke, posjert egg og hollandaise saus på toppen
– Da er det bare å velge egne kombinasjoner av egg og brød, og inviter familie og venner til lange påskefrokoster, oppfordrer Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom