Opplysningskontoret for brød og korn

3 tips til påskefrokosten

Del

Påskemåltidet er en sentral del av påskehøytiden. I påsken spiser vi mer egg enn ellers i året. Sammen med nybakt brød løfter du påskefrokosten til nye høyder.

Eggebrød er en herlig kombinasjon av brød og egg, som barna garantert vil elske både å lage og spise, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MATPRAT
Eggebrød er en herlig kombinasjon av brød og egg, som barna garantert vil elske både å lage og spise, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MATPRAT

I Norge har vi mange fridager i påsken. Dette gir noen muligheter til å lage ekstra kos rundt maten. Og nå som vi endelig kan være mange rundt bordet igjen, er det hyggelig å etablere noen nye og smakfulle påsketradisjoner.

Vi spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året. Omtrent 26 millioner egg i Norge i løpet av de fem påskedagene.

Brød har kanskje ikke vært den sterkeste påsketradisjonen i Norge, men i mange andre land er påskebrødet sentralt. I Israel baker man Matzah, i England bys det på rosinfylte korsboller på langfredag og i grekernes tradisjonelle påskebrød er det hele egg.

– Vi foreslår derfor å kombinere egg og brød til en uslåelig matopplevelse i påsken, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Her er noen utvalgte påskefrokoster som garantert faller i smak blant små og store.

1. Lag påskefrokosten sammen med barna

I påsken har mange god tid til å lage mat sammen og hva er vel bedre enn å få barna med på matlagingen.

– Har du prøvd å dyppe sprøstekte brødstaver i et bløtkokt egg før? Det er kjempegodt og ikke minst et morsomt innslag til påskefrokosten, forteller Nordbø. – I tillegg til å lage eggerøre, omelett og andre eggeretter kan barna være med å bake til frokosten. Å bake eggebrødpåskeharer med eller uten egg vil garantert være moro for barna.

2. Bak en ny påsketradisjon

Påskens måltider krever et skikkelig godt påskebrød. Du kan enkelt bake brødet selv, og kanskje la påsken bli en ny bakehøytid.

– I 2020 arrangerte Opplysningskontoret for brød en konkurranse om Norges påskebrød og et saftig og godt brytebrød stakk av med seieren. Dette passer utmerket til frokosten. Eltefritt grytebrød gjør seg nesten selv, og om du har hevet deg på surdeigsbølgen, er surdeigsbrød med havre et godt følge til retter med egg, påpeker Nordbø

3. Bruk egget på nye måter

Det finnes mange måter å servere egg på og en veldig enkel og dekorativ måte er å steke speilegget inne i skiva.

Topper du en surdeigsskive med revet egg, viser du frem egget på en helt ny måte. Dette er frokosten for deg som virkelig vil kose deg. De luftige trådene av kokt egg som rives over skiven setter prikken over i-en.

Og hva er mer luksus enn posjert egg? Eggs Benedict er en klassiker som godt kan tas frem i påsken. Denne består av en sprø skive brød, spinat, skinke, posjert egg og hollandaise saus på toppen

– Da  er det bare å velge egne kombinasjoner av egg og brød, og inviter familie og venner til lange påskefrokoster, oppfordrer Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Eggebrød er en herlig kombinasjon av brød og egg, som barna garantert vil elske både å lage og spise, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MATPRAT
Eggebrød er en herlig kombinasjon av brød og egg, som barna garantert vil elske både å lage og spise, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MATPRAT
Last ned bilde
Sprøstekte brødstaver i bløtkokt egg. Foto: MATPRAT.NO
Sprøstekte brødstaver i bløtkokt egg. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Påskehare med egg. Foto: BRODOGKORN.NO
Påskehare med egg. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Nybakt påskehare. Foto: BRODOGKORN.NO
Nybakt påskehare. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Gresk påskebrød. Foto: BRODOGKORN.NO
Gresk påskebrød. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Korsboller også kalt hot cross buns. Foto: MATPRAT.NO
Korsboller også kalt hot cross buns. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Disippelbrød, kåret til Norges påskebrød i 2020. Foto: BRODOGKORN.NO
Disippelbrød, kåret til Norges påskebrød i 2020. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Eltefritt grytebrød. Foto: MATPRAT.NO
Eltefritt grytebrød. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Surdeigsbrød med havre. Foto: BRODOGKORN.NO
Surdeigsbrød med havre. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Surdeigsbrød med havre. Foto: BRODOGKORN.NO
Surdeigsbrød med havre. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Eggs Benedict. Foto: MATPRAT.NO
Eggs Benedict. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Surdeigsskiver med revet egg. Foto: MATPRAT.NO
Surdeigsskiver med revet egg. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Speilegg i skiva. Foto: BRODOGKORN.NO
Speilegg i skiva. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom