Klementin eller mandarin? Her får du svaret!
Desember markerer høysesong for søte, små, oransje sitrusfrukter.

Men er det egentlig klementiner eller mandariner vi spiser i jula? For stadig får vi høre at det ikke selges mandariner i Norge lenger, men stemmer det?
– Det er klementiner du får kjøpt nå, men etter nyttår kommer mandarinene, forteller Cathrine Skogland, produktsjef for klementiner og mandariner i BAMA.
– Men i praksis er det ikke mye som skiller dem lenger. Både klementiner og mandariner har de samme egenskapene. De er begge lettskrelte, saftige og med en god balanse mellom søthet og friskhet.
Svaret er altså at om du spiser klementiner eller mandariner kommer an på når på året du kjøper dem.
Og er du en av de mange som mener at jula ikke blir det samme uten, så forteller Skogland at du i år kan glede deg ekstra:
– Årets sesong nyter godt av at det har vært gode vekstforhold i Spania og Marokko med mange soltimer og høye temperaturer.
Det gir ekstra gode klementiner, som i tillegg er i høysesong i disse dager.
– Desember og tiden rundt jul er absolutt toppsesong for klementiner. I år er det sortene Clemenules (Spania) og Clementinfina (Marokko) som står for det meste av volumet i butikkene, forteller produktsjefen.
«Alle» skal ha klementiner til jul
BAMA har hittil importert rundt 14 000 tonn klementiner i år og forventer ytterligere nesten 5 000 tonn før jul. Det gjør juletiden til den tiden i året hvor det spises klart mest klementiner.
Selv om årets klementinsesong er god, kan likevel noen klementiner ha grønnskjær i skallet.
Det er noe mange forbinder med umoden frukt, men det stemmer ikke.
– Oransjefargen utvikles faktisk ikke på dagtid, men under kjølige netter. De varme forholdene i Spania denne høsten har gjort at noe av frukten ble moden før den fikk utviklet fargen sin, forklarer Skogland.
– Da bruker produsentene et "avgrønningsrom" for å få frem den karakteristiske oransje tonen, men i noen tilfeller blir ikke hele frukten helt knalloransje før den sendes til oss i Norge.
– Men det har ikke noe å si for modenheten og smaken til frukten. Den er fremdeles like søt, saftig og god, forsikrer Skogland, som forklarer at all sitrus høstes moden på trærne.
Fruktleverandørene gjennomfører omfattende kvalitetstester, der smak, syrlighet, sukkerinnhold og juiceinnhold analyseres.
I tillegg har BAMA egne kvalitetskontrollører på plass hos produsentene.
Så hva bør man se etter når man skal kjøpe klementiner? Skogland avslører sine tips:
- Se etter frukt med intakt skall uten mekaniske skader
- En frukt som føles tung for størrelsen har mye saft
- Lett mykhet i skallet er normalt og påvirker ikke smaken. Det er skallet som har vokst litt raskere enn frukten.
- Finner du et frø i klementinen? Det er et helt naturlig fenomen hvor bier eller vind har pollinert frukten fra nærliggende sitron- eller hybridklementinplantasjer.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder






Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Blåbæret har blitt en moderne julefavoritt!12.12.2025 07:18:36 CET | Pressemelding
Desembersalget har tatt helt av.
Nytt og kraftig våpen kan avdekke det kriminelle nettverk vil skjule10.12.2025 11:55:41 CET | Kronikk
Endelig får Tolletaten en egen skanner dedikert til Oslo Havn.
Her er "Årets leverandør"!4.12.2025 13:05:15 CET | Pressemelding
– Vinneren er et forbilde, en utrolig dyktig produsent med leveranser som holder høyt nivå, sier Johan Sejersted, direktør for norsk i BAMA.
Blomstergartner fra Jæren kåret til Norges beste14.11.2025 12:31:41 CET | Pressemelding
Grude Gartneri fra Klepp tildelt «Årets leverandør» i Norge av BAMA Blomster
Ny eplerekord: Rubinstep er allerede her2.11.2025 08:10:00 CET | Pressemelding
Som følge av en enorm interesse for norske epler, er vintereplet på vei inn i butikk allerede nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom