Nofima

Undersøkte temperaturens påvirkning på laks

Del

Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.

Fiskens vekst i sjø var best hos fisken som hadde levd i relativt varmt vann i ferskvannsfasen.
Fiskens vekst i sjø var best hos fisken som hadde levd i relativt varmt vann i ferskvannsfasen. Anja Striberny Nofima

De undersøkte hva temperatur gjør med helse og utvikling hos laks gjennom livet. Grunnen er at temperatur regulerer mye av biologien hos fisk. Den påvirker atferd, fysiologi, helse og velferd og vekst.

Før laksen smoltifiseres, altså tilpasser seg til et liv i sjøvann, er nemlig temperatur et effektivt verktøy for å styre hvor raskt laksen vokser.

De siste årene har bekymringene økt for at temperaturene som brukes kan være for høye. Mulige negative konsekvenser kan være dårlig hjertehelse, og det har også blitt hevdet at raskt voksende lakseparr (ung laks) ikke vokser godt etter overføring til sjøvann.

Industrien ønsker svar på dette, og forskerne har nå undersøkt det.

− Det manglet langsiktige eksperimenter som har vurdert effektene av temperatur fra smolt til slakt. Og det trengte vi for å se om høy temperatur tidlig i livet påvirker vekst og helse senere i laksens liv, sier Anja Striberny. Hun er forsker i Nofima.

Striberny og kollegaer rigget til forsøk på Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra, der det er unike fasiliteter til å gjennomføre forsøk med liten og stor laks både i anlegg med ulike vannkvaliteter.

Slik var forsøket

Laks ble fulgt fra 10 gram til smoltstadiet på opptil 200 gram, der ulike grupper gikk på vann med 8, 12 og 14 grader. For å gjøre forsøket så relevant som mulig for industrien, testet de ulike temperaturene både i gjennomstrømmingsanlegg og resirkuleringsanlegg.

Når fisken var smoltifisert, ble de sendt til sjøvannsanlegget på Gildeskål. Gjennom hele forsøket målte, veide og dokumenterte forskerne både ytre og indre helse- og velferdsstatus.

De fleste av resultatene de fant, var som forventet:

  • All fisk utviklet god toleranse for sjøvann.
  • Hos alle gruppene av laks påvirket endret daglengde smoltutviklingen. Det støtter funn fra tidligere studier om at daglengde kan ha større betydning enn temperatur for smoltifisering.
  • Overlevelsen i sjøvann var høy i alle grupper.
  • Det var ingen overraskelse at fisken som ble holdt ved høyere temperaturer i ferskvann, var betydelig større ved overføring til sjøvann. Gjennomsnittsvekten for fisken fra 14 gradersgruppen var 140 gram, mens fisken fra 8 gradersgruppen bare veide 70 gram.

− Det som derimot overrasket oss, var at under vekstperioden i sjøvann fortsatte fisk fra høyere temperaturer å vokse raskere enn fisken fra lavtemperaturgruppene, sier Striberny.

Hun vet ikke om det skyldes høyere veksthastighet under smoltproduksjon eller høyere kroppsvekt ved overgang til sjøvann.

Vekst og overlevelse er ikke alt, og forskerne analyserer fortsatt vevsprøver og undersøker molekylær respons for å se etter «usynlige» effekter. Basert på ytre indikatorer for velferd var det bare små forskjeller mellom gruppene, men de negative tendensene det var hos fisken som hadde hatt høy temperatur, er viktig å nevne. Det var nemlig tendens til mild grå stær ved slutten av sjøvannsfasen, og hjertene var litt mindre enn hos resten. Mindre hjerter gjaldt også for fisk oppdrettet i resirkulert vann.

Må se det i sammenheng med andre funn

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering – FHF har finansiert forskningen, og fagsjef Sven Martin Jørgensen påpeker at resultatene her må sees i sammenheng med funn fra øvrige prosjekter finansiert under FHFs forskningsområde «Robust fisk»:

− Når flere av prosjektene etter hvert leverer sine anbefalinger, blir det viktig å gjøre en sammenstilling av disse slik at næringen kan få oppdatert kunnskap om hvilke tidlige produksjonsbetingelser som gir en oppdrettslaks med best mulig helse og prestasjon, sier Jørgensen.

Overlegen kvalitet

Hovedmålet med oppdrett av laks er matproduksjon, så forskerne undersøkte også om tidlige oppdrettsbetingelser kunne påvirke sluttproduktet.

− Interessant nok fant vi at gruppene med 12 og 14 grader hadde en høyere andel fisk med overlegen kvalitet, og en tendens til sterkere filetfarge, sier Striberny.

Oppsummert viser resultatene, i konvensjonell smoltproduksjon mellom 10 og 200 gram, at temperaturer opp til 14 grader i seg selv er uproblematiske – og kanskje til og med gunstige for langvarig prestasjon.

Men det følger med en liten advarsel til de som tror det er grønt lys for høy temperatur for rask vekst hos laks:

− Husk at vi kun manipulerte temperatur i forsøket. Tetthet og vannkvalitet ble holdt godt innenfor anbefalte nivåer, og endring i de parameterne kan gi et annet utfall, sier Striberny.

Forskningen er gjort i prosjektet Temp-Intens i samarbeid med UiT - Norges arktiske universitet, Universitetet i Bergen, NTNU, Mowi, Grieg Seafood og Cermaq.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anja Striberny (til høyre) med kollegaer fra Nofima, UiT og ansatte ved Gifas forskningsstasjon under forsøket, der de undersøkte hvordan laks reagerer på høy temperatur tidlig i livet.
Anja Striberny (til høyre) med kollegaer fra Nofima, UiT og ansatte ved Gifas forskningsstasjon under forsøket, der de undersøkte hvordan laks reagerer på høy temperatur tidlig i livet.
Nofima
Last ned bilde
Slik så forsøksfisken ut i gjennomstrømmingskar med nøye styrt temperatur, ved Nofimas forskningsstasjon for akvakultur på Sunndalsøra.
Slik så forsøksfisken ut i gjennomstrømmingskar med nøye styrt temperatur, ved Nofimas forskningsstasjon for akvakultur på Sunndalsøra.
Anja Striberny Nofima
Last ned bilde
Sven Martin Jørgensen er fagsjef for fiskehelse i FHF
Sven Martin Jørgensen er fagsjef for fiskehelse i FHF
Marius Fiskum
Last ned bilde
Forsker i Nofima og prosjektleder, Anja Striberny
Forsker i Nofima og prosjektleder, Anja Striberny
Audun Iversen Nofima
Last ned bilde

Lenker

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye