Slik får du barna til å elske grønnsaker!
Ny undersøkelse avslører barnas grønnsaksfavoritter.

Barn som velger bort og ikke ønsker å spise grønnsaker er en problemstilling flere foreldre kjenner seg igjen i. Men en ny undersøkelse viser at det slett ikke trenger å være vanskelig å få barna til å spise mer grønt.
En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Ipsos for BAMA viser at barn ikke automatisk sier «nei takk» til grønnsaker. Tvert imot! Serveres de riktige typene, er sjansen stor for at barna spiser med glede.
– Om barna får grønnsaker de liker, er det faktisk lett å få dem til å spise. Foreldre over hele landet opplever stor suksess når de serverer riktige grønnsaker på riktig måte, sier Sigrun Høvik, leder for Analyse og innsikt i BAMA.
Hun er ansvarlig for undersøkelsen hvor 530 foreldre med barn mellom 2 og 13 år ble bedt om å vurdere hvor lett det er å få barna til å spise ulike grønnsaker. Skalaen gikk fra 0 (umulig) til 10 (veldig lett).
– Agurk, gulrot, mais, potet, paprika og brokkoli skårer høyest. Mange av disse har mild smak og sprø konsistens. Det er en perfekt inngang for kresne barn, så kan man introdusere flere grønnsaker senere, forteller Høvik.
Helt rått
Om du serverer barnas favoritter, har du et godt utgangspunkt. Og gir du dem grønnsakene slik de liker dem best, øker sjansen for at de spiser mer.
I en tidligere undersøkelse, «Barn og ungdom 2025», svarte 857 barn og unge i alderen 8 til 19 år om sine grønnsaksvaner. Da de ble spurt om tilberedning, svarte hele 55 prosent at de foretrekker grønnsakene rå.
– Det viser at barn liker den sprø konsistensen. Rå grønnsaker beholder både smak, farge og form, sier Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog og leder for Helse og ernæring i BAMA.
Hun trekker også frem helsemessige fordeler ved å servere grønnsakene rå:
– Ved koking eller steking brytes noen næringsstoffer, som vitamin C og enkelte B-vitaminer, ned. Serverer du grønnsakene rå, får barna i seg mer av de stoffene som støtter immunforsvaret og gir energi.
– I tillegg sparer du tid. Det gjør det lettere å få middagen i havn i en travel hverdag. Så det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å servere grønnsakene rå, sier Brandstadmoen.
Fem enkle tips for mer grønt i hverdagen
• Start med favorittene: Bruk grønnsaker barna allerede liker som inngang til nye smaker.
• Server grønnsakene rå: Del dem opp og server dem ferske. Det er enkelt, sunt og godt.
• Legg dem i matboksen: Agurk, gulrot og paprika passer perfekt som nistemat.
• Tilby uten press: Sett frem en skål med grønnsaker barna kan småspise mellom måltidene.
• La barna velge: Involver dem i matlagingen. Barn spiser gjerne det de selv har vært med på å lage.
Her er barnas grønnsaksfavoritter
Oversikten viser andel foreldre som sier det er lett å få barna til å spise grønnsaken (score 7 eller høyere på en skala fra 0–10):
- Agurk: 80 %
- Gulrot: 78 %
- Mais: 76 %
- Potet: 67 %
- Paprika: 61 %
- Brokkoli: 59 %
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder





Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Gresskarbonden kunne ikke fordra Halloween: – Jeg syntes det var noe tull27.10.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Nå leverer Trygve Andreas Kubberød over 100 tonn gresskar til norske butikker over hele landet.
Været har satt sitt preg på årets trønderpoteter20.10.2025 08:43:34 CEST | Pressemelding
Smaken er fortsatt på topp, men skallkvaliteten er lavere enn normalt.
Skrekkbeskjed til alle barn!7.10.2025 08:10:52 CEST | Pressemelding
Nå er rosenkål i sesong.
Tredje året på rad uten tradisjonspoteten25.9.2025 08:10:00 CEST | Pressemelding
Det blir nok et år uten Ringerikspotet i butikkhyllene.
Endelig er matskatten fra Nord-Norge her!16.9.2025 08:15:00 CEST | Pressemelding
Gulløye-poteten er tilbake i sesong.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom