Norske økologiske epler rammet av rognebærmøll
Må endre planene etter skadedyrangrep.

Det ser ut til å bli et fantastisk år for norske epler. Samtidig kommer det nå dårlige nyheter for økologiske epler. Der har store deler av avlingen gått tapt etter angrep fra skadedyr.
– Vi hadde planlagt et rekordår for norske øko-epler. Totalt skulle vi få inn rundt 90 tonn, men etter et massivt rognebærmøllangrep i Sogn, står vi igjen med om lag 35 tonn økologiske epler, forteller Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.
Planen på 90 tonn var et solid løft fra 2024. I fjor endte totalen på 23 tonn.
– Det er synd for forbrukerne som ønsker rikelig med norske øko-epler, men ikke minst for produsentene, som har mistet mye frukt til skadedyrene, sier Glærum.
– Fortvilende
Ved Amble Gård i Sogndal holder Mette Marie Heiberg til. Hun overtok driften fra foreldrene sine i 2013. I tillegg til å tilby overnatting og opplevelser, driver også gården med produksjon av økologiske epler. Hun er en av produsentene som har blitt hardt rammet av skadedyrangrepet.
– Det er dette som er utrolig fortvilende for oss som driver økologisk. Eplene er kjempefine, men rognebærmøllen borer hull i eplene som gjør dem uegnet for salg i butikk, forklarer Heiberg.
Heiberg forteller at også hun hadde et fantastisk epleår på trappene. Planen var å levere rundt 20 tonn med økologiske epler, men det var før møllen slo til.
– Vi har brukt de midlene vi har tilgjengelig, som er olje og såpe, men det holdt dessverre ikke. At det kommer et slikt år når det skulle satses på norske økologiske epler, er leit, sier Heiberg.
Epleprodusenten forteller at de nå finner alternative løsninger for eplene, for å unngå at de ender opp som matsvinn.
– Vi bruker det vi kan til saft og sider. Da ender det opp som økologisk produkt på flaske i stedet.
Sørger for øko-alternativ i butikk
De norske øko-eplene som har overlevd rognebærmøllangrepet vil ikke være nok til å dekke forbrukernes etterspørsel. Derfor blir det nødvendig å importere økologiske epler, selv om det er høysesong for norske epler.
– Som produsent skulle man så klart ønske at det var norske, økologiske epler som ble solgt. Men når det ikke er mulig, tenker jeg at det er viktig at det finnes andre økologiske alternativ for forbrukeren, sier Heiberg.
– Importerte økologiske epler blir standardvare, så supplerer vi med så mye norsk som vi klarer. Når vi har norske øko-epler tilgjengelig, blir disse gjort tilgjengelig for salg fortløpende. Slik sikrer vi kontinuitet, samtidig som vi løfter fram de norske når vi har dem tilgjengelig, avslutter Glærum.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder



Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Løk, druer og demokrati: Slik spiser velgerne parti for parti!28.8.2025 08:13:23 CEST | Pressemelding
Vi har sett på Norges største matvaneundersøkelse, «Norske spisefakta» fra Ipsos, og funnet svarene på hvordan velgerne spiser.
Treg mage? Denne frukten får fart på sakene!26.8.2025 08:12:28 CEST | Pressemelding
Grønn kiwi har som første ferske frukt fått sin egen helsepåstand i EU.
Nå kan trønderdamer over 50 slippe jubelen løs20.8.2025 08:00:02 CEST | Pressemelding
Eplesesongen er her – og den blir tidenes største!
Kronikk: La «8 om dagen» bli en del av Norges beredskap7.8.2025 08:33:57 CEST | Pressemelding
Det er fullt mulig å doble norsk frukt og grøntproduksjon. Vi har arealene og produsentene er klare, men politikerne må redusere risiko og stimulere til økt etterspørsel.
Nå skal «alle» ha den asiatiske favoritten22.7.2025 08:15:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn har virkelig fått smaken på den saftige og smakfulle grønnsaken. Faktisk har den blitt så populær at den har fått en egen emoji.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom